Hlavní obsah

Babišova vláda se vydá do všech krajů. Budou peníze na silnice?

Babiš jednal s hejtmany.

 

Reklama

Vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem se dnes poprvé setkala s hejtmany sdruženými v Asociaci krajů. Na Čapí hnízdo nedošlo.

Článek

Vláda Andreje Babiše (ANO) se chystá navštívit všechny kraje a tamní záležitosti při tom řešit přímo na místě s hejtmany. Premiér Babiš to řekl po dnešním jednání vlády s Asociací krajů. Setkávání kabinetu a hejtmanů by také do budoucna mělo být častější. Babiš podporuje to, aby se Asociace krajů stala jako celek připomínkovým místem v rámci legislativního procesu. Podle šéfky asociace Jany Vildumetzové (ANO) by pak připomínky regionů měly větší váhu.

„V minulosti byl zvyk setkávat se dvakrát ročně, teď to vypadá, že to bude dvakrát kvartálně,” konstatoval Babiš po jednání s hejtmany. Konat by se také měly schůzky jednotlivých ministrů s hejtmany, kteří mají v rámci asociace na starosti příslušnou oblast. Například zlínský hejtman Jiří Čunek odpovědný za zdravotnictví bude komunikovat s ministrem zdravotnictví, uvedla Vildumetzová.

Setkávání hejtmanů s ministry budou koordinovat Babiš a Vildumetzová. Konzultace se mají uskutečňovat také v rámci výjezdních zasedání vlády. „Vláda postupně navštíví všechny kraje, přímo na místě chce řešit problémy za účasti hejtmanů a primátorů,” uvedl premiér. Na dnešním jednání s kraji se podle něj hovořilo o opravách silnic nižších tříd, mzdách řidičů linkových autobusů i regionálním školství.

Babiš podpořil myšlenku, aby byla asociace připomínkovým místem. Není podle něj problém to doplnit do programového prohlášení vlády. Vildumetzová uvedla, že asociace s hlavními prioritami návrhu programového prohlášení souhlasí. Byla by však ráda, aby kraje měly vždy včas jasno, kolik peněz dostanou na opravy silnic II. a III. tříd. „Musíme mít připravené projekty, povolení. Potřebujeme v nějakém časovém horizontu vědět, jestli nějaké prostředky obdržíme, aby opravy neprobíhaly v podzimních měsících,” řekla. Podle Úřadu vlády budou hlavními tématy návrh programového prohlášení kabinetu, finance, bezpečnost, doprava, sociální věci nebo zdravotnictví.

Asociace krajů v prosinci spolu se Svazem měst a obcí vyzvala vládu, aby bezprostředně po svém jmenování řešila změnu zákona o střetu zájmů, financování sociálních služeb a oprav silnic druhých a třetích tříd.

Kabinet se v návrhu programového prohlášení přihlásil k vyváženému, vícezdrojovému, spolehlivému a předvídatelnému financování sociálních služeb. Definitivní verzi prohlášení plánuje zveřejnit v úterý.

Reklama

Související témata:

Doporučované