Hlavní obsah

Babiš jednal s Netanjahuem o spolupráci v obraně či zdravotnictví

Český premiér Andrej Babiš se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem (zdroj: Twitter/@strakovka)

Reklama

Český premiér Andrej Babiš se v úterý setkal se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem. Původně se s premiérem Izraele měli setkat zástupci celé V4, kvůli napětí mezi Polskem a Izraelem do Jeruzaléma přiletěli pouze premiéři Maďarska, Slovenska a Česka.

Článek

Andrej Babiš v úterý v Jeruzalémě jednal se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem mimo jiné o spolupráci v obraně, bezpečnosti či zdravotnictví. Český premiér to řekl po schůzce novinářům. K diplomatickému sporu Izraele s Polskem ohledně holokaustu Babiš poznamenal, že si je jistý, že se tato otázka brzy vysvětlí a že obě země budou pokračovat ve spolupráci.

Netanjahu i Babiš vyjádřili přesvědčení, že ještě letos se v Česku uskuteční další česko-izraelská mezivládní konference; ta předchozí se konala v roce 2016 v Jeruzalémě. V Izraeli se v dubnu konají parlamentní volby, v nichž má podle průzkumů zatím největší šance na vítězství vládní strana Likud.

Babiš po jednání s Netanjahuem prohlásil, že Česká republika má velký zájem na pokračování mezivládních konzultací, protože Izrael považuje za strategického partnera. „Obchod si vede dobře, my tu prodáváme škodovky a tatrovky,“ uvedl český premiér. Dodal, že doufá v dokončení nákupu izraelských radarů.

Jako další oblasti spolupráce vidí Babiš například hospodaření s vodou či zdravotnictví, například při využití konopí pro léčebné účely. Rovněž ocenil izraelské výsledky ve vědě a výzkumu, mimo jiné v bezpečnosti autonomních vozů. Ráno se totiž setkal se zástupci firmy Mobileye, která se zabývá systémy pro automatizaci řízení automobilů.

V Jeruzalémě se v úterý měl původně konat summit takzvané visegrádské čtyřky (V4 – Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) s Izraelem, Varšava ale na poslední chvíli polskou účast zrušila kvůli údajně protipolským výrokům izraelských představitelů. Netanjahu i nový izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac minulý týden hovořili o podílu Poláků na holokaustu. Do Jeruzaléma tak v pondělí přiletěli jen premiéři Česka, Slovenska a Maďarska a summit V4 s Izraelem se změnil v sérii bilaterálních schůzek.

Ještě v úterý Babiš v Jeruzalémě navštíví Český dům a Staré město. Ve středu má na programu prohlídku jeruzalémské rozhledny Ester, jejímž autorem je český architekt Martin Rajniš. Ve středu dopoledne Babiš uctí oběti holokaustu u památníku Jad Vašem v Jeruzalémě, odpoledne se v Tel Avivu setká s podnikateli a vědci a večer odletí do Prahy.

Reklama

Doporučované