Hlavní obsah

Babiš jednal se Zemanem o současné krizi, nepředpokládají, že vláda padne

Andrej Babiš řešil v Lánech politickou krizi.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech premiéra Andreje Babiše. Na dlouhodobě plánované schůzce se bavili i o politické krizi, kterou vyvolaly informace ze Zvláštního vyšetřování reportérů Seznamu.

Článek

Čtyři dny před tím, než bude Sněmovna hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše, se premiér setkal v Lánech s prezidentem republiky. Na tiskové konferenci s novináři Babiš řekl, že má stále prezidentovu podporu a že nepředpokládá, že na pátečním hlasování vláda padne.

Podobné schůzky, jakou byla ta dnešní, mívají premiér a prezident pravidelně, ale jejím tématem byla tentokrát i aktuální politická krize, do které Babišův kabinet přivedla kauza Čapí hnízdo, respektive informace o Andreji Babišovi mladším a jeho roli v kauze.

Babiš junior v reportáži odvysílané minulý týden v Televizi Seznam mimo jiné uvedl, že byl kvůli vyšetřování údajného dotačnímu podvodu spojeného s farmou Čapí hnízdo nedobrovolně odvezen na Krym.

Zeman dal už minulý týden najevo, že stojí za Babišem. Uvedl, že by ho znovu pověřil sestavením vlády, i kdyby v pátečním hlasování ve Sněmovně padl.

Samotný Babiš dal několikrát jasně najevo, že sám z funkce neodstoupí, přestože někteří sociální demokraté navrhují, aby koaliční vláda pokračovala s jiným premiérem z hnutí ANO než s Babišem.

Hlasování o nedůvěře vládě podpořilo 92 poslanců sněmovní opozice, pro pád vlády je však třeba 101 hlasů.

Reklama

Související témata:

Doporučované