Hlavní obsah

Babiš junior se chystá na policii. Hodlá žalovat prezidenta, možná i otce

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš ml. kritizoval svého otce a šéfa ANO na zahájení kampaně hnutí v Ústí nad Labem.

Reklama

Čeští policisté budou mít poprvé příležitost vyslechnout v případu zavlečení na Krym syna premiéra Andreje Babiše mladšího. Význam jeho svědectví umocňuje fakt, že v kauze vystupuje jako poškozený.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Andrej Babiš junior chce prokázat, že byl kvůli svědectví v kauze Čapího hnízda účelově zavlečen na Rusy okupovaný Krym. Jinými slovy: Dal si za cíl ukázat, že jeho zdravotní stav je v pořádku. Aby se mu to povedlo, potřebuje si promluvit s tuzemskými policisty. Což se mu nyní podaří.

Ve čtvrtek půjde podat svědectví kriminalistům, kteří se zabývali jeho údajně nedobrovolným pobytem na poloostrově Krym v roce 2017. Kvůli tomu, že byl v zahraničí, nemohl svědčit v kauze Čapího hnízda, kde byl nejdříve obviněný a posléze měl vystupovat v roli svědka.

Letos v únoru policie případ „Krym“ odložila, neboť Babiše jr. se kriminalistům nepovedlo do té doby vyslechnout – dlouhodobě pobýval ve Švýcarsku. Jenže v létě se premiérův syn přesunul do České republiky. Aktuálně pobývá v Praze a projevil zájem o výslech. Tím se celá situace mění.

Spolu se svým advokátem Františkem Vyskočilem dorazí Babiš ml. na výslech podle zjištění Seznam Zpráv vybaven stanoviskem od experta z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP), dle něhož je zdravotní stav Babišova syna v pořádku. Do týdne pak má Babiš získat kompletní znalecký posudek.

„U výslechu 9. září budu mít k dispozici prohlášení od klinického psychologa. Je to kapacita. Nechci na něho zvyšovat tlak, takže jeho jméno nezmíním. Za pár dnů budu mít úplný psychologický posudek ohledně mého duševního a zdravotního stavu. Tento dokument pak policii hned dodám,“ řekl Seznam Zprávám Babiš mladší.

Kauza startuje

Pokud premiér a šéf ANO Andrej Babiš dosud odvozoval, že minimálně z právního hlediska je choulostivá a citlivá kauza u ledu, nyní zase ožívá. S výslechem jeho syna se zdá, že vyšetřování věci se poprvé naplno rozjede.

A to z důvodu, že je Babiš mladší připravený s kriminalisty spolupracovat a hájit svou verzi o únosu, který ovšem jeho otec od začátku popírá s odůvodněním, že jeho syn trpí schizofrenií.

Synova výpověď bude pro policisty důležitá, protože Babiš ml. zde figuruje jako poškozený, policisté nemohou vzít jeho svědectví na lehkou váhu. „Pro vyšetřující policisty půjde o stěžejní podání. On je poškozený, kolem něho se celý tento případ točí. Je možné, že si vyšetřovatelé nechají vypracovat vlastní, nezávislý, soudní znalecký posudek,“ řekl redakci pod příslibem anonymity vysoce postavený žalobce.

Před volbami se Babiš junior dle svých slov začal angažovat z pragmatických důvodů. „Musel jsem to udělat bohužel před volbami, aby byla odezva a policisté si mě všimli. Mým záměrem je od začátku očistit své jméno. To, že jsem pracoval a pomáhal po tornádu na Moravě, dokazuje, že jsem svéprávný člověk schopný práce,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Klíčové pro něho bylo navázání spolupráce s jeho novým advokátem Františkem Vyskočilem. „Když jsem vypověděl plnou moc mému původnímu švýcarskému a českému advokátovi, byli nuceni předat mi veškerou dokumentaci související s případem. Díky tomu jsem získal jakýsi almanach k případům Čapího hnízda a Krymu, hlavně tedy Krymu, který je mou kauzou. Tím jsem získal nové důkazy,“ dodal syn šéfa kabinetu.

Dozorující obvodní státní zástupce z Prahy 1 Jan Lelek potvrdil, že vyšetřovatelé Babišova syna požádali o podání svědectví v reakci na jeho mediální aktivitu, kdy projevil zájem být v případu vyslechnut.

Povedu právní kroky proti těm, co mi ublížili. Musí být potrestáni.
Andrej Babiš mladší

Dotaz, zda vyšetřovatelé požádají o vytvoření soudního znaleckého posudku ohledně zdravotního stavu mladého Babiše, nechtěl žalobce komentovat. „Probíhající kauzu nelze komentovat, jedná se o neveřejné řízení a takové informace nelze sdělovat,“ uvedl k dotazům Seznam Zpráv.

Podrobnosti do uskutečnění čtvrtečního výslechu nechtěl prozradit ani Babišův advokát Vyskočil. „Dohodli jsme se s klientem, že nyní nebudeme komentovat naši strategii,“ řekl právník redakci.

Střet v Ústí

Ústecká mise na konci minulého týdne podle Andreje Babiše juniora souvisela výhradně s opatřením si expertního posouzení pro účely policejního vyšetřování. To, že se pak syn s otcem střetli u hotelu při zahájení kampaně ANO, byla podle něj náhoda.

„Kvůli posudku jsme byli v Ústí nad Labem. Po setkání s psychologem jsme chtěli na jídlo do restaurace, kde shodou náhod otec zahajoval kampaň,“ dodal. Ke zmiňovanému ústeckému lékaři jej prý nasměroval nejmenovaný kamarád.

Babiš ml. se v uplynulých týdnech scházel i s psychiatrickým lékařem působícím ve Švédsku Karlem Kaufnerem. „Nejdříve jsme spolu hovořili na dálku, pak jsme se setkali i osobně. Bylo to adekvátně dlouho na to, aby si na mě udělal profesionální názor. Je to expert ze Švédska, nedovolil by si říkat věci mimo. Teď se pana Kaufnera snaží znemožnit fotkou, na níž je zachycený s předsedkyní TOP 09. No a co? Dita Protopopová byla na billboardech hnutí ANO, proč by se pan Kaufner nemohl potkat s paní Pekarovou,“ uvedl mladý Babiš.

Zmiňovaná rodina Protopopových mu leží v žaludku. Už před časem v reportáži Seznam Zpráv uvedl, že ho manžel tehdejší ošetřující lékařky Dity Protopopové Petr Protopopov nedobrovolně odvezl na Ruskem anektovaný poloostrov Krym. Premiér to tehdy popřel a celou věc vysvětlil tím, že jeho syn trpí schizofrenií.

Babišův syn plánuje, že na zmíněnou dvojici Protopopových podá zanedlouho trestní oznámení. „Povedu právní kroky proti těm, co mi ublížili. Musí být potrestáni,“ přiblížil. Týkat se to může i jeho otce, u něhož už nevidí cestu zpět.

„Vezmu to až do Štrasburku. Nevzdám se, neuhnu. Můj život měl skončit, není tedy cesty zpět, nemůžu si to nechat líbit. Miluji spravedlnost a musí být jasné, že ve spravedlivém systému musí být lidé za své prohřešky potrestáni. Z Česka teď neodejdu, jediným důvodem by bylo, kdybych se bál o život, což se neděje,“ pronesl Babiš ml. v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Tvrdí, že na další předvolební akce hnutí ANO se nyní nechystá. Sice ho ten dotaz nejdříve rozesmál, pak ale zvážněl. „Lumpárnami bych nic nezměnil. Budu se orientovat výhradně na právní proces, bude to seriózní boj,“ dodal.

Žaloba na Zemana

Zároveň přiznal, že jeho snaha o očištění rodinu poznamenává. Největší podporu prý cítí od matky.

„Jsme v kontaktu, matka je v pořádku. Nedávno jsme spolu mluvili, respektuje mě jako dospělého člověka a do ničeho mi nemluví, respektuje mou svobodnou vůli. Jsem za to strašně rád,“ popsal.

Když se premiér Babiš na podzim roku 2018 k celé kauze poprvé vyjadřoval, na veřejnosti „propálil“ i zdravotní stav jeho dcery Adriany Bobekové, která podle něj trpí bipolární poruchou.

Jejího bratra štve, že otec toto před národem pronesl. „Nechápu, jak to otec mohl takto bezcitně na veřejnosti říci. Ona je však dnes pod vlivem otce. Myslím, že se mnou soucítí, ale nesouhlasí. Je to složitá rodinná situace,“ pronesl Babiš ml.

Premiéra a šéfa ANO se před několika dny zastal prezident Miloš Zeman, který označil Babiše ml. za psychicky nemocného a pod vlivem režiséra Víta Klusáka, který ho doprovázel minulý týden v Ústí nad Labem.

„Zasloužím si respekt i od prezidenta republiky. Dám pokyn právníkovi, protože zvažuji proti Miloši Zemanovi žalobu. Je to šašek, který si nemůže dovolit mluvit o mém zdravotním stavu,“ uzavřel Babišův syn.

Andrej Babiš se k synově výpadu na mítinku v Ústí vyjádřil jen stroze. „Chci k tomu jenom říci, že jsem se o svého syna vždycky řádně staral,“ řekl premiér. „Já myslím, že všichni dobře vědí, co tady je. Co se stalo, kdo využívá mého syna proti mě. Mě to mrzí. My víme, kdo ho zneužívá, ale já o tom nechci mluvit. Mám čisté svědomí. Nepřeju žádnému rodiči, aby tohle zažil,“ řekl Babiš.

Proč už není Babiš junior obžalovaný

V říjnu 2017 byl Andrej Babiš mladší mezi 11 lidmi, které policie obvinila v kauze kolem možného dotačního podvodu, který se týká evropské dotace pro Čapí hnízdo z programu pro malé a střední podniky. K výslechu na policii se ovšem kvůli zdravotnímu stavu dosud nedostavil. Stíhání Andreje Babiše mladšího bylo později z kauzy vyčleněno a koncem října 2019 policie navrhla zastavení jeho stíhání. Státní zástupce Jaroslav Šaroch loni počátkem února stíhání premiérova syna zastavil.

Proti tvrzením Babišova syna se ohradil i Národní ústav duševního zdraví, kde pracovala Dita Protopopová. Vypracovala odborný posudek, který byl podle zjištění Seznam Zpráv jedním z argumentů, proč by mělo být stíhání Babiše mladšího zastaveno ze zdravotních důvodů. „Na základě souhlasu s poskytnutím informací o zdravotním stavu třetí straně, uděleného mé osobě dne 17. 8. 2021 Andrejem Babišem, narozeným 5. 8. 1983, veřejně prohlašuji, že u uvedeného Andreje Babiše – nar. 5. 8. 1983 – byla v době, kdy byl v mé péči, stanovena správná diagnóza i vhodný léčebný postup,“ sdělila Protopopová agentuře ČTK. Dodala, že má dost důkazů ve formě lékařských záznamů, vyšetření i údajů třetích osob. „Tyto podklady poskytnu a budu komentovat ve všech relevantních situacích, například při vyšetřování Policií ČR či soudním líčení,“ doplnila lékařka.

Reklama

Doporučované