Hlavní obsah

Ministryně Nováková popsala schůzku s lidmi z Home Credit. Obavy z Huawei nebyly hlavním tématem

Kauze Huawei se věnoval i Duel. Je to riziko? Místopředsedové sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) vs. Zdeněk Ondráček (KSČM).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Další podrobnosti o tom, jak se k politikům dostaly obavy podnikatelů z vývoje v Číně kvůli případu Huawei.

Článek

Premiér Andrej Babiš připojil v nedělní televizní debatě další podrobnosti o tom, jak se mezi politiky dostaly obavy českých podnikatelů z možný odvetných kroků, které by mohly následovat poté, co český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost veřejně varoval před společností Huawei.

To, že odveta Číny může negativně zasáhnout aktivity českých firem – mimo jiné investiční skupiny PPF – tlumočil veřejnosti ve čtvrtek v televizním rozhovoru prezident Miloš Zeman.

Ten sice kromě PPF hovořil ještě o dalších firmách, premiér Babiš však prozradil, že jeho ministři – konkrétně ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková – dostali informace od PPF a to od představitelů společnosti Home Credit.

Marta Nováková v neděli Seznamu řekla, že se s představiteli Home Credit – stejně jako s řadou dalších firem – sešla při přípravě právě začínající podnikatelské mise do Singapuru, Thajska a Indie.

"Z Home Credit mne navštívili členové nejvyššího vedení společnosti," sdělila Seznamu ministryně. „Poté, co jsme projednali cíle cesty, zmínili v rámci diskuse obavy z dalšího vývoje situace, která se týká čínských společností Huawei a ZTE, a jejího možného vlivu na podnikání PPF na čínském trhu.“

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana ke kauze Huawei.Video: Reuters, Seznam Zprávy

Andrej Babiš v neděli v souvislosti s děním kolem Huawei zopakoval, že předvánoční varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před danými technologiemi vládu překvapilo, nebylo s úřadem předem konzultované a nebylo opřené o důkazy. „Celé to varování bylo překvapení a my jsme byli postaveni do role, kdy neseme následky, musíme to respektovat,“ uvedl s tím, že je možné, že Huawei podnikne právní kroky proti NÚKIB.

Premiér zmínil, že technologie Huawei používají od roku 2010 všichni čeští telekomunikační operátoři. Připomněl, že se v týdnu sešel se zástupci firmy Vodafone Group. Varování podle Babiše znejistilo nakládání s už používanými technologiemi, i když se týká hlavně chystaných sítí 5G. Huawei je předním dodavatelem síťových prvků pro 5G a proti konkurenci se vyznačuje agresivní cenovou politikou.

O situaci se chystá Babiš jednat se zástupci technologických firem na ekonomickém fóru v Davosu za necelé dva týdny. Uvedl také, že o bezpečnosti používání daných technologií bude Huawei přesvědčovat všechny státy EU na konferenci chystané v Bruselu.

Dřívější vyjádření premiéra Andreje Babiše k informacím o Huawei.Video: Seznam Zprávy

NÚKIB varoval, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Podle Babiše tak učinil jako jediný obdobný národní úřad. Ostatní varovaly obecně o rizicích čínských technologií bez konkrétního jmenování firem, uvedl dnes.

Zeman ve čtvrtek řekl, že ředitelé NÚKIB Dušan Navrátil a Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka poškodili zájmy českých firem v Číně. BIS ve výroční zprávě za rok 2017 Huawei nezmiňuje, v dokumentu týkajícím se roku 2013 psala o potenciálním nebezpečí pro ČR, které může představovat rostoucí podíl firem Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu. Podle Babiše se na rozdíl od NÚKIB chová BIS trvale konzistentně.

Reklama

Doporučované