Hlavní obsah

Babiš kvůli koronaviru zvažuje zákaz letů z Číny, Česko už pozastavilo víza

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Nový koronavirus si vyžádal v Číně už 170 obětí a na 7 800 lidí je jím v této zemi nakaženo, informovala dnes národní zdravotnická komise. U dalších asi 12 170 osob mají místní úřady na nový koronavirus podezření.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) zvažuje, že v pondělí navrhne vládě v souvislosti s obavou z šíření koronaviru dočasně zakázat veškeré lety z Číny do Česka. Při dnešní návštěvě Litvínova řekl, že pokud se do soboty nepodaří vyřešit návrat českých občanů z Číny, může je do vlasti dopravit vládní speciál. Ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, Česko kvůli koronaviru pozastavilo vydávání víz pro čínské občany a nepřijímá v Číně ani nové žádosti o víza.

„Uvažuji o tom, že pokud se něco zásadního nestane, protože Evropa zatím není tak akční, tak bych v pondělí navrhl vládě, abychom dočasně zakázali veškeré lety z Číny,“ prohlásil předseda vlády.

Přímo v čínském městě Wu-chanu, epicentru současné nákazy novým typem koronaviru, pobývají i čtyři Češi. Dva z nich podle českých úřadů požádali o evakuaci. Ministr zahraničí Tomáš Petříček se tento týden dohodl s Francií, že zajistí jejich evakuaci spolu s francouzskými občany. Babiš uvedl, že se jedná i o další Čechy, kteří se kvůli problémům s rušením leteckých linek nemají jak dostat z Číny domů. „Pokud by to nebylo do soboty vyřešené, pošleme tam náš speciál,“ uvedl dnes premiér.

„Stále čekáme na povolení čínských úřadů pro zahraniční speciály. Češi jsou v kontaktu s naším zastupitelským úřadem, naposledy dnes ráno, a jsou připraveni odjet na letiště, jakmile je zastupitelský úřad zavolá. Věříme, že to proběhne úspěšně do konce týdne,“ uvedlo na dotaz ČTK ministerstvo zahraničí.

Ministerstvo zahraničí také kvůli koronaviru pozastavilo vydávání víz pro čínské občany a nepřijímá v Číně ani nové žádosti o víza. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Praha má s Čínou 12 spojení týdně, provozují je tři čínské aerolinie. Přímé spoje s pevninskou Čínou už zrušily třeba britská letecká společnost British Airways, německá Lufthansa a několik dalších asijských, amerických i evropských aerolinek.

V Číně si nemoc vyžádala už 170 obětí a 7 800 nakažených. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a někdy může způsobit i zápal plic.

Kromě Číny je podle středeční zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) hlášeno na sedm desítek potvrzených případů ve 20 státech; v ČR zatím potvrzen nebyl. Z Evropy se případy koronaviru vyskytly ve Francii, Německu a Finsku.

Oběti jsou zatím jen v Číně a převážně jde o starší či už dříve jinak oslabené osoby. Na vývoji vakcíny pracují mimo jiné vědci v Číně, Rusku, Hongkongu či USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované