Hlavní obsah

Babiš po jednání s Junckerem v Bruselu nedošel ke konkrétnímu řešení migrace, debatu považuje za dlouhodobou

Andrej Babiš odlétá do Bruselu.

 

Reklama

Premiér v demisi Andrej Babiš se setkal s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Jednali ohledně řešení problému kvót na uprchlíky. Schůzka však nepřinesla nic konkrétního, podle Babiše je debata dlouhodobá a může trvat až do druhé poloviny letošního roku.

Článek

Český premiér v demisi Andrej Babiš v pondělí odletěl do Bruselu a večer se setkal s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Jejich schůzka ale nepřinesla konkrétní řešení problému kvót týkajících se uprchlíků. Podle Babiše je totiž debata o reformě evropského azylového systému dlouhodobá.

Babiš v Bruselu absolvoval sérii jednání i s dalšími členy komise. Novinářům poté řekl, že diskuse o reformě evropského azylového systému může skončit i později než v půlce tohoto roku.

Andrej Babiš zopakoval Junckerovi dlouhodobě známý postoj České republiky a dalších zemí střední Evropy. Přerozdělování žadatelů o azyl mezi země EU není v migrační krizi podle tohoto postoje řešením.

Takové stanovisko není pro bruselské představitele novinkou. Kvůli odmítání kvót je už od jara 2016 zablokována debata členských zemí o návrhu komise na reformu unijního azylového systému. Loni na podzim summit EU potvrdil zájem hledat jiné shodné řešení, teď se o to pokouší bulharské předsednictví EU.

Podle Babiše je možné, že debata se přesune ještě do období rakouského předsednictví ve druhé polovině roku 2018. „Kvóty jsou problém, který rozděluje Evropu. Chceme vlastně přesvědčit komisi a další členské země o tom, že jsme solidární, že najdeme jiné řešení,“ řekl Babiš.

Babiš také v Bruselu poskytl rozhovor belgickému listu Le Soir. V něm odmítl tvrzení, že je populista.

„Jak bych mohl být populista, když jsem zavedl elektronickou evidenci tržeb? Kvůli tomu jsem ztratil deset procent voličů,“ řekl premiér na otázku, zda se považuje za proevropského populistu podporujícího podnikání, jak o něm píšou média. Babiš v této souvislosti dodal, že bojuje proti daňovým únikům a že „je tady pro lidi“.

Rozhovor se také dostal k otázkám týkajícím se znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem.

Babiš odpověděl, že se Zemanem nemá prakticky nic společného, ale je to jeho prezident a podporuje ho. „On mě také podpořil,“ uvedl Babiš. Západní média podle něj opisují „hlouposti“, které publikují Zemanovi nepřátelé. „Je proti němu vedena hrozná kampaň,“ řekl v rozhovoru. Aféru kolem farmy Čapí hnízdo pak označil za vykonstruovanou a za kauzu na objednávku.

Možnost přijetí eura podle premiéra teď není pro českou vládu téma. Jako podnikatel by byl pro euro, ale jako politik je pro zachování koruny. „Za růst, který jsme měli, vděčíme rovněž zásahům naší české centrální banky. Jsme země orientovaná na vývoz. Kdyby nastala krize, je dobré mít vlastní politiku. A co se týče investorů, pro ty je zásadní, že jsme v Evropské unii,“ uvedl Babiš.

Reklama

Doporučované