Hlavní obsah

Babiš letí s odborníky za Izraelci, chce informace o jejich novém léku

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš ve středu odletí se svým expertním týmem do Izraele. Uvedl to pro Seznam Zprávy. V zemi, která je očkovacím premiantem, chce řešit vakcíny a experimentální lék EXO-CD24.

Článek

Premiér Andrej Babiš měl do Izraele původně letět již minulý týden spolu s rakouským premiérem Sebastianem Kurzem a dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou. S ohledem na přísná opatření se však Izrael rozhodl, že Česku dá zvláštní termín, a návštěva se tak uskuteční od této středy do čtvrtka.

„Do Izraele letím spolu se svým expertním týmem, ve kterém jsou vědci nebo vakcinologové. S Izraelem komunikujeme dlouhodobě, země je nejlepší v očkování, takže cesta pro nás bude určitě přínosná,“ řekl Seznam Zprávám premiér Andrej Babiš.

Hlavní cíle jsou podle něj tři: získání licence na výrobu vakcíny Pfizer, získání co nejvíce informací k inhalačnímu léku EXO-CD24 a získání informací o očkování a navštívení očkovacích center.

Premiéra na cestě doprovodí experti z předních nemocnic a zdravotnických zařízení. Cesty se zúčastní plicní lékařka Martina Vašáková z Thomayerovy nemocnice, epidemiolog z Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM a člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal nebo profesor Julius Špičák, který rovněž působí v pražském IKEM.

Na rozdíl od minulých cest – nedávno byl v Maďarsku či Srbsku – tentokrát na palubě nebude exporadce premiéra Roman Prymula nebo Marián Hajdúch, jenž v minulosti působil jako šéf laboratorní skupiny při Ministerstvu zdravotnictví.

A ačkoliv minulý týden premiér odmítl, že cesta do Izraele souvisí s projektem vývoje české vakcíny, který vláda minulý týden oživila a odsouhlasila pro něj 250 milionů korun, na cestu letí také Marek Petráš, který byl loni vědeckým garantem projektu české vakcíny proti covidu.

Čechy zajímá lék s údajně skvělými výsledky

Babišův tým bude v Izraeli kromě licence na výrobu vakcíny Pfizer, kterou nyní Izrael zprostředkovává pro Dánsko a Rakousko, řešit také možnost dovézt do Česka inhalační lék EXO-CD24.

„Máme zájem i o lék CD24, což je inhalační lék, a náš profesor Špičák by se ­mohl seznámit s jeho klinickou studií,“ uvedl premiér. Právě kvůli léku by se měla expertní skupina sejít s izraelským vědcem Nadirem Arberem, který výzkum vede, a také šéfkou výzkumné laboratoře Širan Šapiraovou z Ichilovovy nemocnice v Tel Avivu.

Inhalační terapie pomocí léku EXO-CD24 dokáže podle expertů zastavit takzvanou cytokinovou bouři, při níž se imunitní systém vymkne kontrole a vyvolá přehnanou imunitní reakci.

Lék má však za sebou pouze první fáze klinické studie proti covidu-19. Studie byla provedena pouze na 35 lidech se středním nebo těžkým průběhem onemocnění. Podle Nadira Arbera se stav pacientů, kteří pět dní lék inhalovali, výrazně zlepšil a v průměru za čtyři dny mohli být propuštěni z nemocnice.

Pro lék však podle expertů chybí dostatek dat, a pokud by premiér lék vyjednal, bylo by na resortu zdravotnictví a Státním ústavu pro kontrolu léčiv, aby léku daly povolení k použití. Poté, co resort Jana Blatného povolil na trh lék invermektin, před kterým varuje i Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv, hodlá ministr udělovat výjimky pouze lékům, jejichž bezpečnost dokladuje dostatek dat.

Andrej Babiš v poslední době zdůrazňuje své kontakty právě s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a často se odvolává na izraelský příklad zvládání pandemie. Shodou okolností v půlce února na svém Facebooku informoval také o telefonátu s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou.

Izrael, který jako jedna z mála zemí má k dispozici dostatek vakcín, Česku již dodal symbolických pět tisíc dávek látky Moderna. Dar do Česka dorazil den poté, co česká diplomacie otevřela pobočku ambasády v Izraeli ve sporném Jeruzalémě.

Svaté město je zásadním sporným bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Obě strany si na něj činí nárok jako na svou metropoli. Do vyřešení dvoustátní otázky sídlí ambasády naprosté většiny zemí v Tel Avivu.

Reklama

Doporučované