Hlavní obsah

Babiš lhal o tom, že s prezidentem Zemanem neřešil Arenbergera

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Reklama

Premiér Andrej Babiš se usvědčil ze lži. Minulý týden nejprve tvrdil, že na jednání s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě neřešili osud ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO). Pak ale připustil, že ano.

Článek

Seznam Zprávy se premiéra Andreje Babiše ve čtvrtek během jeho návštěvy v Lysé nad Labem ptaly, jestli řešil s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě kauzu ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) a zda uvažuje o jeho odvolání. Babiš na dotaz Seznam Zpráv odpověděl jasně, že ne.

„Pana Arenbergera jsme neřešili, on ode mě dostal dopis. Přinese mi všechny ty papíry, samozřejmě je to šlendrián, nevím, kdo mu radí, koho má jako daňového poradce. Určitě by mu měl dát výpověď,“ tvrdil minulý týden Babiš během návštěvy Lysé nad Labem.

V rozhovoru pro Českou televizi ale v neděli přiznal, že s prezidentem minulý týden o ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergerovi mluvil. Tedy opak toho, co řekl ve čtvrtek. „Já jsem informoval pana prezidenta, že se rozhodnu příští týden,“ řekl v neděli premiér v rozhovoru pro Českou televizi.

Z výroků Babiše tedy jasně plyne, že až koncem týdne přiznal, že s prezidentem Arenbergera řešil a že na dotaz Seznam Zpráv ve čtvrtek nemluvil pravdu.

Arenberger čelí v posledních dnech několika skandálům, na které upozornily Televize Seznam a Seznam Zprávy. Premiér Andrej Babiš se ve středu nečekaně sešel na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem.

Premiér Babiš se rozhodne o působení ministra zdravotnictví Arenbergera ve vládě v úterý. Dokumenty o ministrově majetku, které obdržel v pátek, zatím nestihl prostudovat.

Seznam Zprávy v neděli také informovaly, že nemovitostí, které ministr zdravotnictví Arenberger původně nepřiznal, je mnohem víc. Většinou jde o úrodné lány na Mělnicku. Ještě nedávno o nich ministr hovořil jako o „kouscích políček“.

Arenberger vyvolal vůči sobě vlnu kritiky, když se jako ředitel vinohradské fakultní nemocnice nepřihlásil v povinném majetkovém přiznání k vlastnictví většiny svých nemovitostí. Jejich výčet doplnil, až když se stal ministrem, a poté, co se jeho opomenutí provalilo na veřejnost. Místo původních pěti položek se najednou v jeho výpisu nemovitostí objevilo 67 záznamů.

Tento údaj však nezahrnuje zdaleka všechny položky.

Ve skutečnosti ministr zdravotnictví vlastní sám, nebo spolu s manželkou mnohem vyšší počet nemovitostí – je jich více než 160. Vyplývá to z kompletního výpisu posledního Arenbergerova majetkového přiznání, které Seznam Zprávám poskytlo Ministerstvo zdravotnictví.

Kromě asi 15 obytných budov či bytů tvoří většinu ministrových nemovitostí úrodná pole v nížině mezi Kralupami nad Vltavou a Neratovicemi. Podle údajů z detailního výpisu a z katastru nemovitostí patří Arenbergerovi (nebo manželům Arenbergerovým) více než 240 hektarů orné půdy.

Sám Petr Arenberger původně rozsah svého majetku zlehčoval.

„Každý si představí, že mám někde 50 baráků, tak to není, jsou to prostě kousky políček, které jsou rozprostřeny někde na Mělnicku,“ řekl 19. května v CNN Prima News.

Když se však ministrovi mediální poradci dozvěděli, že se redakce Seznam Zpráv a TV Seznam zajímají o skutečný rozsah jeho polí, připravili s Arenbergerem video pro sociální sítě, ve kterém už se ministr označuje za potomka velkostatkářů.

„Můj pradědeček a dědeček byli velkostatkáři. Za komunistů jim to znárodnili, maminka byla kvůli tomu ve vyšetřovací vazbě. Teď se nám to podařilo zase zpátky zrestituovat, po rodičích jsem to zdědil, něco jsem dokoupil. No a jsem zase špatný,“ řekl v příspěvku ministr, který byl před rokem 1989 členem vládnoucí KSČ.

Reklama

Doporučované