Hlavní obsah

Babiš lobbuje u Mayové: Co nastane pro české občany po brexitu?

Sledujte vystoupení premiéra Babiše po jednání s britskou premiérkou Mayovou.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš jednal v Londýně s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Článek

Jaké podmínky budou mít čeští podnikatelé, kteří exportují na britský trh? Dostanou Češi žijící v Británii po 29. březnu příštího roku „status usedlíka“ a budou moci ve Velké Británii zůstat, i když se Spojené království s EU rozejde bez dohody?

I tyto otázky řešil Babiš s Mayovou. „Stále věřím, že dohoda je možná,“ řekl Babiš českým novinářům po schůzce s britskou premiérkou. Setkali se jen pár hodin před tím, než se britská premiérka Theresa Mayová vydá na Výbor 1922 Konzervativní strany, kterou vede. Předpokládá se, že tam bude bojovat o svoji politickou budoucnost.

Ve straně totiž sílí vůči Mayové odpor. Kritici premiérce vyčítají až moc liberální přístup k dojednávané dohodě mezi Velkou Británií a Evropskou unii.

Zda se Mayová udrží ve funkci, je důležité i pro Česko. V případě, že by teď britská premiérka padla, by takřka jistě následoval scénář „no deal“. Znamenalo by to oddělení Velké Británie od EU „čistým řezem,“ což by ale v praxi znamenalo chaotický brexit.

Pro české občany žijící ve Spojeném království se zatím situace rýsovala celkem slibně. Ti, kteří v Británii žijí déle než 5 let, by mohli už v lednu 2019 požádat o „settled status“, tedy „status usedlíka“. Ten by jim měl zaručit právo zůstat ve Spojeném království natrvalo. Status má unijním občanům zajistit stejná práva jako před brexitem, například co se týká lékařské péče, práce nebo studia.

Reklama

Doporučované