Hlavní obsah

Babiš loví ve stranách spojence. Chce se s nimi spolčit po volbách, tvrdí Sobotka

Volby se blíží a část politiků už myslí na povolební koalice.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Kdo jsou spojky hnutí ANO u konkurenčních stran?

Článek

S tím, jak se blíží sněmovní volby, hledá Andrej Babiš v konkurenčních stranách spojence, jejichž prostřednictvím by mohl snáze vyjednat případnou povolební spolupráci. Často jde o lidi, se kterými se zná z dřívějška nebo si s nimi rozumí.

Zároveň jsou to někdy lidé, kteří jsou ve svých stranách v opozici k vedení - například jihočeský hejtman Jiří Zimola z ČSSD nebo zlínský hejtman Jiří Čunek v KDU-ČSL.

I proto možná v politických stranách tyto styky vyvolávají obavy - Babiš se podle nich snaží konkureční politiky rozhádat, případně chystá půdu pro povolební stranické „převraty". Lidé z hnutí ANO ale na přátelských vztazích nevidí nic neobvyklého - jde prý o kontakty vzniklé při běžných jednáních, nikoli o plánovaný lov na spojence.

Se Zimolou si rozumějí

Například s hejtmanem Zimolou podle zdrojů z hnutí ANO Babiše pojí zcela obyčejné osobní sympatie - zatímco se Sobotkou Babiš společnou řeč hledá těžko, Zimola je podobný komunikační typ.

Když například ČSSD po podzimních volbách v Jihočeském kraji hrozilo, že skončí v opozici, Andrej Babiš se osobně do regionu vydal. Svým lidem vysvětlil, že je potřeba spojit se s ČSSD a Zimolu udělat hejtmanem. A Zimola veřejně kritizoval Sobotku za příliš ostrá vystoupení vůči Babišovi.

Premiér je vůči tomu podezíravý. Zimolu si podle něho Babiš vybral proto, že je významným představitelem stranické opozice. „To, že jsou určité otřesy v politických stranách, souvisí s tím, že Andrej Babiš se snaží v jednotlivých politických stranách získat své příznivce, kteří budou připraveni s ním po volbách spolupracovat,“ myslí si Sobotka.

Sám Babiš na otázky neodpověděl, jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek ale Sobotkova slova označil za absurdní. „Za každý jeho problém nemůže Babiš, Faltýnek nebo hnutí ANO. Chtělo by to více zdravého rozumu a méně emocí,“ vzkazuje.

Babiš Zimolu vodí jako loutku, zaútočil premiér na stranického oponenta.

Obavy však mají i v jiných stranách a členové hnutí ANO mimo oficiální rozhovory přiznávají, že jejich šéf v partajích své favority skutečně má. A nikdy nejde o předsedy.

V případě druhé vládní strany KDU-ČSL se dlouho spekulovalo o spojenectví s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou, který Babišovi pomáhal prosadit některé zákony v oblasti zemědělství. Lidé z Babišova okolí ale tvrdí, že vztahy s Jurečkou se přeceňují: „Mnohem lepší jsou například s Čunkem."

Zlínského hejtmana chtěl Babiš dokonce před minulými parlamentními volbami přetáhnout na svoji kandidátku. Někdejší šéf KDU-ČSL sice odmítl a zůstal věrný své straně, k Babišovi se ale vyjadřuje velmi pochvalně: „Podle mě je Babišův vstup v tuto chvíli dobrem pro Českou republiku. Chci mu věřit, že to myslí dobře,“ řekl loni.

Čunek, jehož vztahy se šéfem strany Pavlem Bělobrádkem nejsou právě vřelé, se s šéfem ANO zná již delší dobu. „To byl pan Bělobrádek ještě politicky v plenkách," neodpustí si rýpnutí směrem k šéfovi Čunek. Babiš mu prý čas od času zatelefonuje, aby se s ním poradil, protože má politické zkušenosti.

„Mluvili jsme spolu, když se sestavovala koalice ve Zlíně, často jsme v kontaktu kvůli Asociaci krajů. Názorově si v některých věcech rozumíme, v jiných ne. Já jsem hlavně zastáncem toho, abychom s těmito lidmi komunikovali normálně," tvrdí Čunek.

Hlásí se sami

Kromě toho Babišovi lidé tvrdí, že se o příznivce z jiných stran často snažit nemusí – Babiš jako pravděpodobný vítěz příštích voleb přitahuje lidi sám. „Chtějí to mít u něj dobré, až se bude sestavovat vláda,“ tvrdí další zdroj z ANO.

Smířlivý postoj k Babišovi má například Václav Klaus mladší, který by mohl aspirovat na nového šéfa ODS. Takto v deníku Týden obhajoval uzavírání koalic s ANO v krajích: „Smyslem politiky je věci ovlivňovat. Pokud chce být někdo totálně ve všem zásadový, je lepší, aby byl novinář, aktivista nebo pachatel dobra.“

V kuloárech se o případném spojenectví ANO s ODS mluví čím dál častěji, špičky strany jsou ale přesvědčené, že jde o kampaň konkurentů, která je má poškodit u voličů.

Své spojence má šéf ANO i u komunistů – jedním z nich je poslanec Zdeněk Ondráček. S ním se Babiš zná už z roku 2011, kdy Ondráček odešel od policie a dostal nabídku šéfovat bezpečnostní divizi Agrofertu. Tu sice odmítl, ve Sněmovně ale Babišovu hnutí pomáhá při projednávání a prosazování některých zákonů.

„Lidé mají vyhledávat to, co je spojuje a na těch věcech společně pracovat. O tom, co je rozděluje, se spolu bavit nemají,“ řekl Seznamu o svých vztazích s Babišem Ondráček. Podobně bezproblémové vztahy má Babiš také s šéfem komunistických poslanců a dlouholetým předsedou zemědělského výboru Pavlem Kováčikem.

V TOP 09 zase sílí kritika předsedy Miroslava Kalouska, mimo jiné i proto, že příliš zdůrazňuje „protibabišovskou“ rétoriku. Jeden z nejhlasitějších kritiků, šéf liberecké TOP 09 Petr Pošmourný, nedávno vyzval k volbě nového předsedy. Příliš velké útoky na předsedu ANO Kalouskovi vyčítají i autoři výzvy za celostranické referendum o novém vedení.

Reklama

Doporučované