Hlavní obsah

Babiš lže, přesně takhle vypadá praní peněz, říká expert

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

„Babiš lže. Přesně takhle vypadá praní peněz,“ říká bývalý policista Kamil Kouba, který se nyní specializuje na problematiku praní špinavých peněz.

Reklama

Premiér nakoupil domy a pozemky na francouzské riviéře. Uniklé dokumenty ukázaly, že 400 milionů na ně skrytě prohnal v roce 2009 přes anonymní firmy z daňových rájů.

Článek

Policie oficiálně oznámila, že se začíná zabývat případem zámečku a dalších nemovitostí, které si premiér Andrej Babiš (ANO) nakoupil v jižní Francii.

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů a český projekt Investigace.cz popsaly na základě dokumentů uniklých z panamské právní kanceláře Alcogal, jak Babiš za domy a pozemky zaplatil 400 milionů – když se skryl za firmy registrované v daňových rájích.

Podle bývalého policejního důstojníka a experta na praní špinavých peněz Kamila Kouby existuje velké podezření, že šlo o nelegální peníze.

Aby na premiérových nákupech na riviéře bylo něco trestného, musí policie nejdřív zjistit, odkud se těch 400 milionů vzalo – jestli pocházejí z nějaké nelegální aktivity. Protože podle zákona platí: Kde není zdroj špinavých peněz, tam není ani zločin. Může to vůbec policie po 12 letech zjistit?

Musí vynaložit veškeré úsilí, aby zjistila, jestli na začátku byl nějaký zdrojový trestný čin.

Jak může vypátrat, odkud ty peníze jsou? Zatím známe jen částku a schéma, jak peníze putovaly přes offshorové firmy.

To, co zveřejnila Investigace.cz, nejsou kompletní informace. Chybí právě vstupní informace. Pan premiér řekl, že ty peníze jsou jeho. Že je poslal z českého bankovního účtu. Teď by měl poskytnout policii – pokud je zároveň neposkytne i veřejnosti – informace, z jakých zdrojů peníze pocházejí. A vysvětlit celou tu finanční operaci.

Tedy proč nemovitosti ve Francii jednoduše nekoupil na své jméno?

Měl by vysvětlit legitimní zdroj peněz, který pro tohle schéma použil. Toto schéma je schématem praní peněz. Kdyby to bylo legální schéma, nestaví ho takhle složitě. Kdyby si chtěl za vydělané, řádně zdaněné peníze koupit nemovitosti ve Francii, nebude to takhle složitě dělat.

Neboli: nebude to dělat tak, že mu jeho vlastní firmy z offshorových zemí budou ručit za úvěr, který si vzal na koupi těchto domů?

Přesně tak. Pro tento účel je to nesmyslné schéma.

Co když Andrej Babiš přijde na policejní výslech a řekne: Já vám nic nepovím. Ostatně nikdo ho nemůže nutit. V jaké situaci pak bude policie?

Policie má nástroje, jak se k informacím o zdroji peněz přiblížit. Může cestou státního zástupce prolamovat bankovní tajemství. Může si sáhnout na informace ze zahraničí cestou mezinárodní právní pomoci. Samozřejmě se to tím celé prodlouží. Ale takhle to nebude, protože pan premiér by jasně vyslal zprávu, že nechce, aby se vědělo, odkud peníze pocházejí. A on už řekl, že byly jeho. Takže teď jde o to, doložit vše od bodu A až do konce toho schématu.

Skutečně muselo jít o praní peněz? Ne třeba o daně, k jejichž snižování se offshore firmy běžně a legálně používají?

Daně to určitě nejsou. Kdyby chtěl legálně optimalizovat daně, nebylo by to schéma tak složité. Ano, to, co pan premiér udělal, s sebou nese i jisté daňové výhody, protože půjčka je daněna jinak než výnos. Pan Babiš ale sám říká, že to byly čisté zdaněné peníze. Teď je na něm, aby to veřejnosti vysvětlil.

Premiér říká, že za dobu, kdy je v politice, offshory v podnikání nepoužíval. Naráží na to, že jako politik je kritizoval a investice ve Francii začala v roce 2009. Tedy ještě před založením hnutí ANO. Podle toho, jak jste měl možnost si dokumenty nastudovat: Skutečně je to tak, že se od daňových rájů odstřihl?

Ne, je to lež. Je mi líto, že to musím říct o svém premiérovi. Byl si celou dobu jistý, že není způsob, jak tuto jeho lež rozkrýt.

Pokud však – jako teď – neutečou k novinářům dokumenty z právní kanceláře, která mu offshore firmy založila… Podle těchto dokumentů měl mít s firmami co do činění ještě v roce 2018. Tedy už jako předseda vlády.

Přesně tak. Praní peněz je proces, který probíhá v nějakém časové úseku. Ten byl zahájený v roce 2009 a skončil převodem nemovitostí ve Francii do svěřenského fondu v roce 2018. Tím vypral peníze a vrátily se mu v podobě nemovitostí.

Reklama

Doporučované