Hlavní obsah

Babiš má nového ministra. Řekl, jak to vidí s Českem a EU. A co si myslí o Zemanově sprosťáctví

Vysílali jsem živě: Premiér Andrej Babiš a ministr zahraničí Tomáš PetříčekVideo: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Česká republika se po třech a půl měsících dočkala plnohodnotného šéfa diplomacie. Prezident Miloš Zeman v půl dvanácté dopoledne jmenoval dosavadního náměstka Tomáše Petříčka ministrem zahraničí.

Článek

Tomáš Petříček, dosavadní náměstek ministra zahraničí, svůj nový úřad převzal v poledne. Do funkce jej uvedl premiér Andrej Babiš. „Jsem strašně rád, že jsme úspěšně dokončili budování naší koaliční vlády,“ podotkl ministerský předseda v narážce na to, že původního kandidáta ČSSD (europoslance Miroslava Pocheho) Zeman jmenovat odmítl a úřad tak dočasně vedl předseda sociální demokracie a ministr vnitra Jan Hamáček.

Byl to ovšem především Andrej Babiš, kdo v uplynulých měsících diktoval českou zahraniční politiku. Ta je podle něj „aktivní, čitelná a sebevědomá.“

„Je důležité, aby v zahraniční politice měli ministr zahraničních věcí a předseda vlády stejné názory. Já myslím, že my názory máme stejné. Co se týká spolupráce s panem prezidentem, počítám s tím, že budeme pokračovat v bilaterálních schůzkách, které jsme měli doposud,“ řekl Babiš.

Ten se pak vyjádřil k tomu, jaký je postoj Česka k reformě Unie, brexitu. A třeba také k výroku o „ekonomických zmrdech“, které o den dříve pronesl prezident Zeman na adresu byznysmena Zdeňka Bakaly (více zde »). „Chápu, že ho napadají různá slova. Nicméně si myslím, že slova, která použil, nejsou na veřejnosti vhodná.“

Jmenování Petříčka ministrem zahraničí na Pražském hradě.Video: Seznam Zprávy

Česká diplomacie se plnohodnotného šéfa Černínského paláce dočkala tři a půl měsíce po jmenování vlády.

Po svém jmenování Petříček naznačil směr pro českou diplomacii, na první zahraniční cestu vyrazí do Německa.

Nový ministr trvá na zrušení pozice politického tajemníka, kterou obsadil Miroslav Poche. Na  otázku, zda si Pocheho ponechá ve svém týmu poradců, ale Petříček neodpověděl přímo. S politikem, kterého Zeman odmítl jmenovat ministrem, chce Petříček o složení svého týmu poradců diskutovat.

Petříček byl v minulosti asistentem Pocheho v Evropském parlamentu. Zeman už dříve označil za podmínku Petříčkova jmenování ministrem to, že Poche, jenž nyní působí na ministerstvu zahraničí jako politický tajemník, z Černínského paláce odejde. Stejné očekávání má premiér Andrej Babiš.

Co řekl Andrej Babiš poté, co mu ČSSD navrhla dosadit do čela Černínského paláce Petříčka?Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Petříček uvedl, že po jeho jmenování funkce tajemníka ztratí smysl a zanikne. Zároveň ale řekl, že si hodlá sestavit vlastní tým poradců a nevyloučil, že by mezi nimi Poche být mohl.

Budoucí ministr označil za svůj cíl, aby česká politická reprezentace mluvila navenek jedním hlasem. Počítá s tím, že bude otázky zahraniční politiky konzultovat s premiérem i s prezidentem. Za klíčová témata považuje konflikty na Blízkém východě a v Africe, které vyvolávají migraci do Evropy, a vztahy v rámci Evropské unie.

Po jmenování na Pražském hradě zamíří Petříček do Černínského paláce, kde za přítomnosti premiéra Andreje Babiše a ministra Jana Hamáčka převezme úřad ministerstva zahraničních věcí.

Reklama

Doporučované