Hlavní obsah

Proč skončil Vokřál v hnutí ANO? Babiš nechtěl další „megapodraz“

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš o víkendu řešil situaci v „rozhádaném“ Brně. Tamní buňku drtí spory okolo kauzy Stoka.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš o víkendu v Brně řešil situaci v jihomoravském ANO. Na organizaci stále doléhá kauza Stoka, rezignoval krajský lídr do voleb Petr Vokřál.

Článek

Sobota, 6. října 2018. Tehdejší brněnský primátor Petr Vokřál s kolegy slavil vítězství v obecních volbách. Hnutí ANO ve druhém největším městě dominovalo s 23 procenty a jeho lídr už střádal plány na další čtyři roky v primátorském křesle.

Ještě ten večer ale další strany odstartovaly separátní jednání, která o pár dní později vyústila v překvapivou koalici. Bez vítěze voleb. Občanští demokraté se domluvili s lidovci, Piráty a sociální demokracií. „V Brně se stal megapodraz,“ okomentoval tehdy situaci rozlícený premiér Andrej Babiš.

Dva roky starý příběh je i návodem pro pondělní šok v brněnském ANO. Lídr hnutí na jižní Moravě Vokřál rezignoval. Jak upozornil server Aktualne.cz, exprimátor v Babišově hnutí končí. „Během víkendu jsem se definitivně rozhodl, že moje cesta v hnutí je dále neudržitelná. Z více důvodů. Dlouhodobě jsem se snažil prosazovat liberální pojetí hnutí tak, jak jsem do něj vstupoval v roce 2014. ANO se ale vydalo spíše směrem politikaření v klasické partaji, kde jedinou starostí je vyhrát volby. Toto je pro mě málo,“ řekl serveru.

Vokřál se v uplynulých dnech dostal do těžké situace. Na celostátním předsednictvu se mu nepodařilo prosadit zrušení tří brněnských buněk v Černovicích, Starém Lískovci a Židenicích. Podle Vokřála a jeho pravé ruky krajské předsedkyně Taťány Malé se v těchto organizacích velrybařilo a jejich členové byli napojení na aktéry kauzy Stoka.

Vokřálově rezignaci podle informací Seznam Zpráv předcházela víkendová návštěva premiéra Babiše. „Sešel se s Vokřálem i současným hejtmanem Bohumilem Šimkem. Zjišťoval Vokřálův koaliční potenciál a ten je malý,“ potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje.

Za Vokřálovým koncem tak stálo i pragmatické zhodnocení situace. Vyhlídky na sestavování krajské koalice měl špatné. I v případě výhry hrozilo, že jej ostatní strany podobně jako před dvěma lety v Brně obejdou.

Exprimátor byl nyní v mnohem těžší situaci. Brněnské hnutí sžírá kauza Stoka spojená s bývalým vlivným politikem ANO Jiřím Švachulou, který je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek. Uvnitř brněnské buňky válčí dva znesvářené tábory, jejichž spory vygradovaly po zrušení tří místních buněk v Černovicích, Židenicích a Starém Lískovci. Nedávno zasáhlo předsednictvo v čele s Babišem a původní rozhodnutí zrušilo.

Jenže spory se přenášely i na krajskou úroveň, kde chtěl místopředseda ANO Vokřál pokračovat v politické kariéře. Podle informací Seznam Zpráv situace ve druhém největším městě Babiše rozlítí, kdykoli o ní slyší. Lidé z obou znesvářených táborů ANO na něj dotírají, aby problém vyřešil.

Názorový rozkol v brněnském hnutí ANO

Rozhádané hnutí v Brně nemělo jasno v tom, jestli je Vokřál vhodný lídr do krajských voleb. „Vokřál má vzhledem ke koaličním partnerům velmi špatné vyhlídky,“ sdělil dobře informovaný zdroj z hnutí ANO, který si nepřál být jmenován.

A tak si premiér dobře spočítal, že se dva roky starý „megapodraz“ může opakovat v kulisách krajského úřadu. Situaci prý dokonce probíral i s kolegy dalších parlamentních stran.

Nestraník Šimek nyní na kraji vládne se sociálními demokraty, STAN a TOP 09 s podporou Žít Brno. Širokou koalici za čtyři roky neprovázely žádné větší skandály. „ANO se štěpí na názorové proudy a nám je určitě bližší pan Šimek,“ sdělil lidovecký lídr Jan Grolich.

Názorový rozkol v ANO se projevil třeba při důležitém hlasování o tom, zda kraj nakoupí vlastní regionální vlaky za 6,7 miliardy korun. „Koalice projekt připravovala celou dobu. Čtrnáct dní před schvalováním začal pan Vokřál projekt kritizovat,“ připomněl Grolich.

Nákup loni v prosinci nakonec prošel, přestože se na něm lidé z ANO nemohli shodnout. Vokřál či krajská předsedkyně Taťána Malá se tehdy hlasování zdrželi. Grolich zdůrazňuje, že lidovci chtějí volby na jižní Moravě vyhrát a nezaobírat se děním u soupeřů. „Pokud bychom ale měli jít do koalice s ANO, naše dveře budou určitě otevřenější panu Šimkovi. Dívám se na to optikou hlasování v důležitých kauzách,“ dodal Grolich.

Jihomoravský lídr ČSSD a současný hejtmanův náměstek Marek Šlapal nechce situaci u politických sousedů hodnotit, nicméně zdůrazňuje, že se Šimkem se jeho straně spolupracuje dobře. „Člověk má spíš tendenci podpořit, co je osvědčené a dobré, než jít do nového rizika. Rád bych spolupracoval s panem hejtmanem, ale je to interní věc ANO,“ sdělil Šlapal.

Podobně mluví i vlivný politik občanských demokratů. „Ještě před rokem a půl měl pan Vokřál veliký koaliční potenciál, teď je v podstatě nulový. Nedrží slovo. Po Brně chodí lidé z ANO a sami říkají, kolik udělal podrazů. Jeho dřívější renomé je pryč,“ sdělil pod podmínkou anonymity.

Kritikou vůči Vokřálovi nedávno nešetřili ani brněnští poslanci ANO. Nelíbilo se jim, jak chtělo krajské vedení vymazat tři buňky.

Potenciální koaliční partneři měli zároveň obavy, aby se kauza Stoka z Brna-střed nepřenesla na krajskou úroveň. „Tohle je druhý hendikep pana Vokřála. Není nijak trestně stíhaný, ale ta kauza se dotýká jeho spolupracovníků. Nechtěl bych být v jeho pozici, je to nepříjemné. Nebylo by dobré, kdyby se nešvary později přenášely na kraj,“ popsal Grolich.

V půli září má navíc začít soud, který začne kauzu Stoka rozplétat. V době krajských voleb to může pro ANO znamenat problém.

Redakce Seznam Zpráv požádala o rozhovor také Vokřála, ten ale nereagoval. Odpoledne pak zveřejnil rozhodnutí opustit hnutí. „Organizace byly z mého pohledu jednoznačně napojeny na různé lidi, řekl bych až z podsvětí. Neumím se srovnat s tím, že se velrybaří lidé, účelově se mění bydliště jen proto, aby někdo někde mohl být členem či na kandidátce,“ řekl Vokřál Aktuálně.cz a Hospodářským novinám.

Předsedkyně brněnské organizace ANO Karin Karasová řekla, že jí Vokřál rozhodnutí oznámil těsně před tím, než se objevilo v médiích. „Cítím obrovskou lítost, že přicházíme o výborného ekonoma, zkušeného a hlavně čestného člověka,“ uvedla.

Jihomoravské ANO si Vokřála do čela kandidátky zvolilo v únoru. Už tehdejší volbu ale provázely spory. Například Šimkův náměstek Petr Hýbler a lídr organizace Brno-venkov skončil až ve druhé desítce na nevolitelném místě kandidátky, sám hejtman Šimek byl až čtvrtý.

To se po Babišově zásahu může změnit. Právě Šimek je hlavním adeptem na uvolněné místo lídra. Strany musejí odevzdat kandidátky nejpozději 66 dní do voleb, tedy do 28. července.

A „megapodraz“ na Vokřála už se podruhé opakovat nebude.

Reklama

Doporučované