Hlavní obsah

Babiš měl v Monaku ještě druhou schránku na nemovitosti

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

V roce 2010 si Andrej Babiš přikoupil v jihofrancouzském Mougins další nemovitosti. Podle dokumentů z kauzy Pandora Papers si je pořídil přes svoji druhou monackou společnost SCP Porte des Iles.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V kauze nákupů nemovitostí Andreje Babiše na jihu Francie je dosud skloňována jedna monacká společnost - SCP Bigaud. Právě přes tuto firmu koupil nynější premiér v roce 2009 na Azurovém pobřeží 16 nemovitostí. Peníze do ní poslal přes další firmy na Britských Panenských ostrovech a ve Spojených státech.

O rok později přitom Babiš v jihofrancouzském městě Mougins přikoupil ještě dalších sedm nemovitostí, a to přes jinou firmu s názvem SCP Porte des Iles.

Podle dokumentů, na které se odvolává Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ), tato společnost koupila v roce 2010 sedm nemovitostí v hodnotě 6,7 milionu dolarů včetně dvouposchoďové vily s bazénem a garáží.

Část akcií SCP Porte des Iles držel Babiš podle dokumentů osobně, část přes firmu SCP Bigaud.

V roce 2018 přešla společnost SCP Porte des Iles pod Babišův holding SynBiol. Začlenila se tak pod svěřenské fondy, na které Babiš převedl své firmy, aby se vyhnul postihu za střet zájmů.

Z výroční zprávy SynBiolu za rok 2018 vyplývá, že do konsolidace holdingu SCP Porte des Iles vstupovala jako dceřiná firma SCP Bigaud.

Foto: INSEE, Seznam Zprávy

Výpis základních údajů o firmě SCP Porte des Iles z francouzského statistického úřadu.

Přesunem obou monackých firem pod SynBiol se vlastně uzavřela celá finanční operace, při které Babiš nakupoval nemovitosti na jihu Francie přes zámořské společnosti.

Ve výsledku byl nákup nejspíš výhodný, protože hodnota obou společností mezitím stoupla spolu s vlastněnými nemovitostmi. Babiš navíc ušetřil na daních, protože nemovitosti nepořídil jako fyzická osoba.

Pandora Papers – vše, co potřebujete vědět

Foto: Seznam Zprávy

Co všechno zjistili investigativní novináři? Jak se případ týká premiéra Andreje Babiše? Přečtěte si ve speciálu Pandora Papers.

Obě monacké firmy v loňském roce formálně zanikly.

Společnost SCP Porte des Iles se podle výroční zprávy SynBiolu za rok 2020 nejprve sloučila s SCP Bigaud. Tato firma pak následně také zanikla sloučením s mateřskou společností I.M.O.D.I.M.

Proč se nákup francouzských nemovitostí prováděl přes zámořské firmy a společnosti v Monaku, Andrej Babiš dosud blíže nevysvětlil.

Řekl pouze, že tento způsob poradila realitní kancelář. Zpočátku ani neupřesnil, zda použil svoje vlastní peníze, nebo je vytáhl z některé své firmy. V úterý přišel s vysvětlením, že měl k dispozici 19,5 milionu eur. Zároveň uvedl, že do auditu svých příjmů v roce 2017, na který se původně odvolával, nezahrnul všechny své peníze.

Reklama

Doporučované