Hlavní obsah
Online

Zeman dál nechce Pocheho. Hamáček: Klidně vezmu inisterstvo za něj

Tisková konference Jana Hamáčka.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Babiš oznámil jména svých ministrů, Hamáček přesvědčoval prezidenta, že má jmenovat Pocheho na ministra zahraničí.

Článek

Premiér Andrej Babiš oznámil, že na postech, které připadnou hnutí ANO, nahradí na Ministerstvu průmyslu a obchodu Tomáše Hünera prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková a na obranu se místo Karly Šlechtové přesune dosavadní ministr vnitra Lubomír Metnar.

Novou tváří v kabinetu bude poslankyně ANO Taťána Malá na Ministerstvu spravedlnosti.

Babiš přitom už v sedm ráno telefonoval Karle Šlechtové, že už s ní nepočítá. Stejnou zprávu se dozvěděl i Tomáš Hüner.

Andrej Babiš oznamuje jména ministrů za ANO.Video: Seznam.cz

Další jména ve vládě za hnutí ANO jsou očekávaná. Pokračovat budou ve funkci ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně financí Alena Schillerová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství Robert Plaga, ministr dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

„Akce Vláda“ měla ještě jeden důležitý bod. Prezident Miloš Zeman i po schůzce s europoslancem Miroslavem Pochem dál trvá na tom, aby tento nominant ČSSD nebyl ve vládě.

Do Lán přijel za prezidentem předseda ČSSD také Jan Hamáček. Po schůzce s prezidentem řekl, že je připraven na určitou dobu vést i Ministerstvo zahraničí, když s nominací Pocheho Zeman nesouhlasí.

  • Končící Šlechtová: Pan premiér nic nezdůvodňuje

    První jistota Babišova seznamu ministrů je to, kdo na něm nebude. Ráno premiér oznámil tuto zprávu ministryni obrany v demisi Karle Šlechtové. Ta uvedla, že zdůvodnění prý nedostala.

    „Pan předseda nic nezdůvodňuje. Prostě mi řekl, že nebudu součástí nového návrhu vlády,“ uvedla Šlechtová.

    Jak se k tomu postavila, se podívejte ve videu:

    Karla Šlechtová končí.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

  • Hamáček jako ministr vnitra: Mou výhodou jsou kontakty

    Šéf ČSSD: V roli ministra vnitra mohu navazovat na některé kontakty, které jsem navázal v minulosti, například se Slovenskem, Bavorskem. Důležité pro Hamáčka bude i jednání o rozpočtu pro Ministerstvo vnitra.

  • Hamáček: Podíváme se na ministryni spravedlnosti

    Hamáček: Budeme se ptát na důvod, proč ANO nominuje na ministryni spravedlnosti paní Taťánu Malou, máme k tomu své výhrady.

  • Hamáček: Zaskočím za Pocheho

    Jan Hamáček říká, že prezident stále setrvává na svých výhradách k nominaci Miroslava Pocheho. „Jsem připraven po určitou dobu převzít i post ministra zahraničí,“ řekl Hamáček. Podle něj je teď nejdůležitější postoupit k hlasování o důvěře vládě.

  • Dvě Zemanovy výhrady

    Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček zformuloval výhrady prezidenta k Miroslavu Pochemu ve dvou bodech.

    „Prezident republiky zastává názor, že členem protimigrační vlády nemůže být podporovatel migrace a že členem protikorupční vlády nemůže být ten, kdo je obviňován z korupce,“ sdělil Ovčáček.

  • Zeman stále nechce Pocheho

    Prezident Miloš Zeman doporučil europoslanci Miroslavu Pochemu (ČSSD), aby kvůli svým postojům k migraci a nařčením z korupce neusiloval o funkci ministra zahraničí ve vznikající vládě ANO a ČSSD. Po schůze obou politiků na zámku v Lánech o tom ČTK informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

  • Poche se vyhne novinářům i po schůzce s prezidentem

    Kandidát ČSSD na ministra zahraničí, europoslanec Miroslav Poche se podle informací ČTK vyhne novinářům i po setkání s prezidentem. ČTK píše, že o schůzce s Milošem Zemanem bude informovat až šéf ČSSD Jan Hamáček, který je pozván na 17. hodinu.

  • Kandidát ČSSD na ministra zahraničí Poche jedná se Zemanem

    Kandidát ČSSD na ministra zahraničí v menšinové vládě s hnutím ANO Miroslav Poche jedná dnes odpoledne s prezidentem Milošem Zemanem na lánském zámku. Prezident Pocheho nominaci do kabinetu odmítá a chce ho požádat, aby kandidaturu zvážil. Europoslanec Poche už minulý týden avizoval, že do Lán zamíří tak, jako by se šel představit nový ministr.

    Poche na zámek nedorazil hlavním vchodem. Přítomným novinářům se tak vyhnul.

  • Plány Marty Novákové: jádro a služby

    Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková, která má v chystané koaliční vládě s ČSSD vystřídat ve funkci ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (za ANO), považuje za své priority omezení byrokracie pro podnikatele, rozhodnutí o dostavbě jaderných bloků či posílení oblasti služeb a obchodu.

    „Nebudu zastírat, že mám zájem na MPO posílit oblast obchodu a služeb,” řekla Nováková poté, co pověřený premiér Andrej Babiš oznámil, že ji nominoval do svého týmu ministrů.

    Nováková se chce zaměřit i rozhodnutí o dostavbě jaderných bloků v Dukovanech či v Temelíně. „Vnímám to jako klíčové téma energetiky, kde je třeba důsledně realizovat přijatou Strategii energetické politiky ČR,” dodala Nováková.

  • Kalousek kritizoval nominaci Malé

    Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se na Twitteru kriticky vyjádřil k nominaci Taťány Malé. Narážel hlavně na její návrh odložit soud ohledně Čapího hnízda.

  • Malá navrhovala odsunout soud ohledně ohledně Čapího hnízda

    Šestatřicetiletá jihomoravská poslankyně ANO Taťána Malá vystřídá ve funkci ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, patří v ANO mezi nejhorlivější zastánce Andreje Babiše.

    Velký rozruch u odborné veřejnosti, u níž si teď jako ministryně spravedlnosti bude muset složitě získávat autoritu, vyvolala svým nápadem, jak vyřešit kauzu Čapí hnízdo. Navrhla odsunout soud o čtyři roky později, až poté, co nebude Babiše premiérem, protože teď je to nevhodné.

    Vystudovaná právnička a ekonomka je také spolumajitelkou firmy, která se zabývá insolvencemi Insolvence CZ. Její manžel je insolvenční správce, navíc provozuje firmu poskytující mikropůjčky Swisscredit, tedy úvěry do 75 tisíc korun.

    Malá možný střet zájmů odmítá.

    Foto: ČTK, ČTK
  • Babiš odmítl zdůvodnit, proč odvolal Šlechtovou

    „Nebudu zdůvodňovat změny, je to můj návrh a moje zodpovědnost,” odmítl Babiš vysvětlit, proč odvolal právě Karlu Šlechtovou.

  • Babiš potvrdil nové nominanty

    Premiér potvrdil, že novými ministry mají být Malá a Nováková a na obranu se z vnitra přesune Metnar. Zbytek sestavy současné vlády v demisi zůstává.

  • Na ministerstvo míří bojovnice proti regulaci podnikání

    Novým ministerským jménem ve vládě je podnikatelka Marta Nováková.

    Foto: Profimedia

    Marta Nováková, nová ministryně průmyslu a obchodu.

    Od roku 2015 je prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu. Navenek se často prezentuje názory proti regulacím, jimiž stát zasahuje do podnikání.

    Byla například proti zákazu prodeje v supermarketech o státních svátcích.

    Nováková je (stejně jako třeba další politici Tomio Okamura či Ivan Pilný) známá také z pořadu ČT Den D, kde před kamerou hodnotila nápady začínajících podnikatelů.

    Video: Marta Nováková v Duelu Seznamu

    Podívejte se na starší Duel s Martou Novákovou.Video: Redakce Seznam

  • Podle ČT novými ministry budou Nováková, Malá a Metnar

    Česká televize s odkazem na své informace uvedla, že novou ministryní průmyslu a obchodu bude prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Na obranu se má z vnitra přesunout Lubomír Metnar a spravedlnost povede Taťána Malá.

  • Andrej Babiš dorazil na tiskovou konferenci, začal mluvit o migraci

    Hned zpočátku se ale premiér nevěnuje sestavování vlády, ale hovoří o bruselském „minisummitu” o migraci.

    Zopakoval, že není pravda, že by nebyl na summit pozván. Řekl, že přijít mohl kdokoli. „My premiéři V4 jsme se včera v Budapešti rozhodli, že tam nepřijdeme,” řekl Babiš s tím, že rozhodnutí padlo kvůli nesouladu názorů na migraci s ostatními zeměmi.

    „Na řešení těchto problémů je Evropská rada, která bude příští týden,” dodal.

  • Anketa: Ministři glosují svou budoucnost

    „S premiérem se známe tak dlouho, že už si to nemusíme říkat, ale považuji to za pravděpodobné“ uvedl místopředseda vlády Richard Brabec s tím, že očekává své pokračování ve funkci ministra životního prostředí. Podobně to vnímá také Robert Plaga, který již dříve uvedl, že by nadále rád působil na ministerstvu školství.

    Smířlivě se svých odchodem pak působili ministr kultury Ilja Šmíd a ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová. Šmíd by se rád po odchodu vrátil k práci na VŠE a v Českém rozhlase, Němcová se těší na dovolenou.

    Video: Seznam Zprávy

  • Babiš oznámí jména nových ministrů

    Kolem 11 hodiny by měl před novináře předstoupit premiér Andrej Babiš a oznámit jména nových ministrů. Půjde o náhrady za Karlu Šlechtovou a Tomáše Hünera, kteří se dnes ráno dozvěděli, že končí.

  • Končí i ministr průmyslu Tomáš Hüner

    Kromě Karly Šlechtové vyslechl dnes ráno zprávu o svém konci v kabinetu i ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Obsazení postu jeho nástupce bude důležité. Bude mít totiž hlavní slovo v klíčovém rozhodnutí o podobě energetiky na desítky let dopředu - o transformaci ČEZ a hlavně o tom, kdo postaví a kdo zaplatí nové jaderné reaktory.

Reklama

Hlavní zprávy