Hlavní obsah

Babiš: MeSES? Ptejte se Blatného, on si je vybral

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš: Na prahu lockdownu vítal rady odborníků, teď říká, že si je vybral bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Korespondenční rozhovor s Andrejem Babišem o MeSESu. Vznikl dva dny před tím, než byla poradní skupina kolem epidemiologa Petra Smejkala zrušena.

Článek

V únoru premiér Andrej Babiš v médiích volal po nutnosti mediální tváře, která bude promlouvat k veřejnosti a informovat o stále se zhoršující situaci s epidemií koronaviru.

„Potřebujeme nějakou novou tvář na epidemiologická opatření, jako byl Prymula minulý rok,“ řekl premiér. „Myslím si, že pan Smejkal by byl vhodný,“ dodal hned jméno, které by se mu pro takovou věc líbilo.

Epidemiolog z IKEM Petr Smejkal se v té době k epidemii často vyjadřoval a premiér volal po tom, aby se připojil k už existující vládní radě pro zdravotní rizika. Babiš také chtěl, aby se Smejkal podílel na opatřeních proti epidemii. „Měl by podle mého názoru být k dispozici Ministerstvu zdravotnictví, protože v této chvíli tam není žádný epidemiolog, jenž je nějaká tvář, kterou vidíme stále v televizi,“ uvedl v únoru premiér.

Toto volání se postupně přetavilo ve vznik skupiny odborníků MeSES a situace dospěla až do stavu kdy se proti ní ohradil tehdejší ministr Jan Blatný.

„Řekl jsem tenkrát jasně, že kdyby vznikala struktura paralelní s Ministerstvem zdravotnictví, tak beze mne,“ uvedl exministr s odstupem o tom, jak skupina MeSES vznikala. S tím, že lidé kolem Smejkala „původně komunikovali mimo Ministerstvo zdravotnictví s premiérem“.

Jan Blatný vzpomíná také na to, že Petr Smejkal pak skupinu „velmi dobře zkultivoval“. „Jmenovací dekrety jsem podepsal, pak už jsem na to neměl vliv,“ říká.

Vztahy mezi ministerstvem a odborníky z MeSES se však za nového ministra Arenbergera postupně dostaly do krize. Úředníci ministerstva začali upozorňovat na to, že protiepidemická nařízení dle MeSES už nejsou odborně odůvodněná, jsou diskriminační a nemají oporu v legislativě. Soudní verdikty, jež shodily už několik přijatých nařízení, jim dávají za pravdu.

Situace v úterý dospěla k pro veřejnost nečekanému zrušení odborné skupiny kolem epidemiologa Smejkala. Dva dny před tím, v neděli, Seznam Zprávy pořídily při zkoumání vztahu MeSES-ministerstvo-vláda následující korespondenční rozhovor s premiérem Andrejem Babišem.

Můžete sdělit, zda vám členové MeSES sdělují návrhy svých doporučení, kterými se posléze Ministerstvo zdravotnictví řídí? Čím vás MeSES přesvědčil, že jeho stanoviska a s tím spojená vládní nařízení jsou správná - po odborné, epidemiologické stránce a že jsou finančně efektivní, například při prosazování plošného testování?

MeSES radí Ministerstvu zdravotnictví. Mně MeSES neradí. MeSES si vybíral pan Blatný.

Vy jste se členy MeSES před vznikem této odborné skupiny nejednal? Vždyť měli vaši podporu, nebo ne?

O čem?

O tom, že by mohla vzniknout poradní skupina Ministerstva zdravotnictví. O tom, že by bylo dobré poslouchat MeSES jako odborníky na protiepidemická opatření, která pak ministerstvo vládě předkládá ke schválení..

Jednal a podpořil to pan Blatný, dal si podmínku, že radí jemu.

Nejdřív chtěli radit vám - nebo prostřednictvím vás, a exministr Blatný si je chtěl vzít k sobě na ministerstvo jako poradní skupinu?

Chtěli radit Blatnému. Pan Smejkal (vedoucí MeSES) je v radě pro zdravotní rizika.

Čili s vámi jednali o tom, že chtějí radit panu Blatnému, vy jste to podpořil a pan Blatný si je vzal na ministerstvo…

Ano, já jsem jednal jen s panem Smejkalem a ani neznám ty ostatní, kromě pana Hela a pana Kulveita.

A čím vás přesvědčili, že jsou to odborníci, kteří by měli ministerstvu radit? Jak vám odůvodňovali, že je například v souvislosti s potlačováním pandemie dobré a finančně efektivní plošně testovat? Podmiňovat testováním vstup ke kadeřníkovi, na předzahrádky? Kdy a jak otevřít maloobchod, služby? Co nechat zavřené a otevřené? Víte, z čeho vycházejí, čím ta svá stanoviska mají odůvodněná? Rozvolňovací balíčky se řídí MeSESem už několik měsíců a oficiální zdůvodnění nelze dohledat. Řešil jste někdy, kdo za skupinu MeSES ministerstvu radí?

Neřešil, vybral si je pan Blatný, tak pište jemu. Vyhověl jsem Blatnému.

Je kompetencí a povinností vlády zdůvodňovat opatření, která schvaluje a nařizuje. Proto se vás jako premiéra ptám, z čeho vláda při svých nařízeních vychází a vycházela, když v odůvodněních jsou většinou okopírována jen covidová situační hlášení?

Ano, pan Arenberger je členem vlády a určitě vaše dotazy zodpoví.

Jste premiér té vlády, proto se ptám vás.

(Tato otázka už zůstala bez odpovědi…)

Reklama

Související témata:

Doporučované