Hlavní obsah

Babiš mi radí, abych kandidoval, žena je proti, říká Martin Komárek

Rozhovor s poslancem ANO Martinem Komárkem.

 

Reklama

Mám na rozhodnutí několik desítek hodin, říká o své budoucnosti poslanec ANO Martin Komárek.

Článek

Před čtyřmi lety patřil někdejší novinář Martin Komárek mezi první známé tváře, které se objevily na billboardech s Andrejem Babišem. K hnutí ANO se připojil v době, kdy se Babišův politický projekt v průzkumech veřejného mínění pohyboval kolem jednoho procenta preferencí.

Dramatické události roku 2013, pád Nečasovy vlády a předčasné volby vynesly Komárka do Sněmovny - v Libereckém kraji, kde vedl kandidátku, dosáhlo ANO vůbec nejlepšího výsledku v celé zemi: 21,59 procenta.

Teď, když se ANO blíží volebnímu vítězství, se ale politická kariéra Martina Komárka zadrhla. Z libereckého ANO přešel do Prahy, kde žije, ale na kandidátce pro říjnové volby se pro něj místo zaručující poslanecké křeslo nenašlo. A tak není vůbec jisté, jestli bude do Sněmovny kandidovat.

„Mám na rozhodnutí několik desítek hodin," říká šestapadesátiletý bývalý komentátor MF DNES. „Sváří se ve mně dvě touhy. Jedna je zůstat v politice a pomáhat hnutí ANO. A ta druhá je psát."

Ačkoliv Komárek tvrdí, že svého odchodu z žurnalistiky a vstupu do politiky nelituje a vůči Andreji Babišovi cítí stejnou loajalitu jako na začátku jejich spolupráce, poznal už také, jak se hnutí ANO proměňuje a někdejší zásluhy nehrají roli - vedle Komárka to poznal třeba také bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška či někdejší šéf českého Microsoftu Ivan Pilný, na něž na kandidátkách nezbývá důstojné místo.

„Politika má své zákonitosti a my nejsme Rychlé šípy. Když mělo naše hnutí jeden a půl procenta a já do něj přišel, nepřitahovalo lidi, kteří hledají v politice peníze a moc. Žádné hnutí na světě není imunní proti tomuto typu lidí, kteří vidí 30, 35 procent, na něž je navázána spousta peněz. Ale pořád je v ANO mnohem víc kvalitních lidí než v jiných stranách," tvrdí Martin Komárek.

Podívejte se nahoře na celý rozhovor o hnutí ANO, Andreji Babišovi a novém médiu, které chce Martin Komárek založit.

Reklama

Doporučované