Hlavní obsah

Babiš mimo hru. Rodí se krajské vlády bez vítězného ANO

Foto: Seznam Zprávy

ANO premiéra Andreje Babiše zůstane v řadě krajů navzdory volebnímu vítězství na ocet.

Reklama

Na jižní Moravě se už podle informací Seznam Zpráv zrodila nová krajská vláda. Vítěz voleb ANO končí v opozici. Podobně překotně se již jednání rozbíhají i v dalších regionech. A vítězné ANO mnohde, zdá se, vládnout nebude.

Článek

Na jižní Moravě se velmi rychle zrodila nová krajská koalice. Na ní se domluvili zástupci druhé KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu. Hejtmana Bohumila Šimka (za ANO) by měl vystřídat starosta Velatic Jan Grolich (KDU-ČSL), který místo starosty opustí. Koalice by měla 37 mandátů mezi 65 zastupiteli. V opozici kromě ANO tak skončí i SPD, ČSSD a Spolu pro Moravu složené z TOP 09, zelených a dalších subjektů. Šimek nechtěl situaci komentovat.

Volby vyhrálo hnutí ANO před KDU-ČSL a Piráty. Kromě toho se do zastupitelstva dostane ještě STAN, SPD, Spolu pro Moravu, které je složené z TOP 09, zelených a dalších subjektů. Nad pěti procenty bude i ČSSD.

„Dohodli jsme se, že se dohodneme na koaliční spolupráci, protože nám to dává smysl,“ uvedl Grolich.

Podle lídra ODS a Svobodných Jiřího Nantla by mělo být rozdělení v radě po třech členech KDU-ČSL, po třech členech Pirátů, po třech ODS a Svobodných a po dvou ze Starostů pro Jižní Moravu. Post hejtmana by měl připadnout KDU-ČSL v čele s Grolichem, strana získala po ANO nejvíce hlasů.

Pardubice bez vítězného ANO

Foto: ODS

„Všichni dostali podobně hlasů jako posledně, koalice získala dost silný mandát,“ řekl lídr ODS a TOP 09 Michal Kortyš.

Jih Moravy není výjimkou. Například v Pardubickém kraji vyhrálo ANO, strany současné koalice ale získaly více než 50 procent hlasů. Kraj v končícím volebním období vedla koalice ve složení ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, ODS a STAN. A ve stejném složení hodlá pokračovat.

„Všichni dostali podobně hlasů jako posledně, koalice získala dost silný mandát. Máme ještě schůzku, ale řekli jsme si, že bychom šli tímto směrem, a budeme vyjednávat v tomto složení,“ řekl lídr ODS a TOP 09 Michal Kortyš, dosavadní náměstek hejtmana.

Potvrzuje to i společné prohlášení, které čtyři subjekty už dnes podepsaly. Výsledek voleb považují za hodnocení úspěšné čtyřleté spolupráce a je pro ně zavazující. „Zástupci uvedených politických subjektů se dohodli, že v příštích dnech budou koordinovat další kroky v rámci povolebních vyjednávání s cílem vytvořit stabilní krajskou radu se silným mandátem, která kontinuálně naváže na dosavadní spolupráci,“ stojí v prohlášení.

Plzeň: Vyšachují Piráti a STAN babišovce?

Foto: Piráti

Lídr Pirátů Rudolf Špoták bude aspirovat na post hejtmana.

Také v Plzeňském kraji vyhrálo ANO. A i tady ale může skončit v opozici. Piráti a STAN sice skončili na čtvrtém a třetím místě, ale dohodli se na společném povolebním postupu. „Spojením tak vznikne zřejmě nejsilnější subjekt v novém zastupitelstvu,“ řekl lídr Pirátů Rudolf Špoták. Sám bude aspirovat na post hejtmana.

Volby v kraji vyhrálo hnutí ANO před ODS, do zastupitelstva se dostane i ČSSD, SPD a KSČM. Piráti se STAN budou jednat s dalšími stranami kromě KSČM a SPD.

Roman Zarzycký, lídr a krajský šéf ANO, zatím nechtěl říci, zda by upřednostnil například model koaliční spolupráce, který od komunálních voleb v roce 2018 funguje na plzeňském magistrátu, kde se spojilo vítězné ANO, těsně druhá ODS, TOP 09 a ČSSD. Vše bude teprve předmětem jednání. Lídr ANO by ale nechtěl, aby se opakovala situace z voleb 2016. I tehdy ANO volby vyhrálo, do koalice se ale spojily jiné strany a ANO zůstalo v opozici.

„Vysněná koalice? Bez ANO“

Foto: Krajský úřad Libereckého kraje.

„Moje vysněná koalice je bez ANO,“ řekl Seznam Zprávám dosavadní i příští hejtman Martin Půta, lídr vítězných Starostů pro Liberecký kraj.

Ani v Libereckém kraji, kde skončilo druhé, se hnutí ANO na vládě podílet nebude. „Moje vysněná koalice je bez ANO,“ řekl Seznam Zprávám dosavadní i příští hejtman Martin Půta, lídr vítězných Starostů pro Liberecký kraj. Získali 22 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů.

Nejreálnější je pro Půtu spojení s Piráty a ODS. Jednání chce zahájit se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostaly, s výjimkou SPD. „Myslím, že po volební kampani a předvolebních prohlášeních se dá očekávat, že budeme chtít spolupracovat s hnutím ANO, ale určitě ne ve volební koalici,“ dodal Půta.

ANO skončilo v kraji druhé s deseti mandáty. „Jsem přesvědčená o tom, že koalice fungovala po celé čtyři roky velmi kvalitně, takže my jsme v takové koalici nebo podobné připraveni fungovat i nadále,“ řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. Výsledek byl pro ni trochu zklamáním. „Určitě bychom byli rádi, kdyby těch procent bylo víc. Když ale vidím propad u některých jiných stran, tak myslím, že tam bude zklamání podstatně větší,“ dodala.

Třetí Piráti budou mít pět zastupitelů. „Je to pro nás úspěch, startujeme z nuly, v krajském zastupitelstvu nemáme žádného zástupce,“ řekl lídr kandidátky Zbyněk Miklík. Už před volbami Piráti odmítli spolupráci s ANO, mají výhrady i k občanským demokratům. „Starostové jsou pro nás na prvním místě jako partneři pro koalici, v ODS nám vadí některé osoby,“ řekl Miklík. Čtvrtá ODS má pět mandátů. Na pátém místě je SPD se třemi zastupiteli.

Na jihu Čech se spojí ČSSD a ODS

Foto: Jihočeský kraj

V nejbližších hodinách či v neděli se jihočeská hejtmanka Ivana Stráská, která vedla kandidátku sociální demokracie, sejde ke koaličnímu jednání s lídrem ODS Martinem Kubou.

Volby do jihočeského krajského zastupitelstva vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty si zajistily po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočeši 2012.

Jihočeská ČSSD se nebrání koalici s ODS. V nejbližších hodinách či v neděli se jihočeská hejtmanka Ivana Stráská, která vedla kandidátku sociální demokracie, sejde s lídrem ODS Martinem Kubou. „Myslím si, že se nás sejde víc a pokusíme se složit smysluplnou koalici. Nebráním se žádné koalici. Je potřeba poskládat lidi, kteří jsou ochotní pracovat a nemyslí jen na benefity, které z toho plynou,“ řekla hejtmanka.

Dodala, že bude záležet na tom, v jaké koalici bude ČSSD schopná naplnit co nejvíc z programu. „Kdo nám nabídne ten zajímavý obor, a pro mě je to třeba zdravotnictví, sociální věci, tam budeme hledat,“ řekla Stráská. Radní už se ale stát nechce.

Zklamané ANO na východě Čech

Foto: ODS

Martin Červíček (ODS) chce vládu sestavit do konce příštího týdne.

Povolební vyjednávání v Královéhradeckém kraji by měla začít dnes, výsledek by mohl být do konce příštího týdne. Řekl to lídr vítězné koalice ODS, STAN a Východočechů Martin Červíček (ODS). Z povolebních vyjednávání s úspěšnými subjekty vyloučil jen SPD.

Předpokládá, že povolební jednání potrvají několik dní, nechce nic uspěchat, tak jako v roce 2016, kdy duhová koalice pěti stran vznikla již večer po volbách. Tehdy vítězné hnutí ANO skončilo v opozici. Volby dnes vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši před hnutím ANO a Piráty.

Lídr kandidátky hnutí ANO Jaromír Dědeček označil výsledek voleb za zklamání a uvedl, že v případě vzniku koaliční spolupráce nebude hnutí trvat na pozici hejtmana. „Volební potenciál byl na 30 procentech, ale to je něco jiného než volební výsledek. Z hlediska mandátů je ale spokojenost. Vzhledem k tomu, že může ještě dojít k přepočtu, můžeme obhájit 13 mandátů, které jsme měli,“ řekl Dědeček. Nevyloučil ani odchod do opozice.

Ostravsko s ANO, KDU-ČSL a ODS

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) chce i v dalším období spolupracovat s KDU-ČSL a ODS.

Už nyní jsou ale jasné i regiony, kde se ANO k vládě dostane. Třeba severní Morava a Slezsko. Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) chce totiž i v dalším období spolupracovat s KDU-ČSL a ODS. Jednat bude i s ČSSD a Piráty. Vznik koalice ale očekává brzy. Hnutí ANO zvítězilo v krajských volbách v Moravskoslezském kraji se ziskem přes 30 procent hlasů.

„Vždycky jsem deklaroval, že jsme v poločase. Já to vidím jako přirozené pokračování v tom, co jsme začali před těmi čtyřmi lety,“ řekl Vondrák. Podle něj by koaliční dohoda mohla být dojednána brzy. „Nejsem typ člověka, který rád dlouze vyjednává,“ podotkl Vondrák. Dodal, že není na co čekat i s ohledem na to, že v pondělí bude vyhlášen nouzový stav.

Nabídku koaliční spolupráce potvrdil i náměstek hejtmana a lídr lidovců Lukáš Curylo. „Budeme mít o jeden mandát méně, ale teď jsme se vrátili z jednání s ANO a ANO nás přizvalo do koaliční spolupráce a chce nám nechat i stejné resorty. Co se týká ostatní spolupráce, tak to bude na ANO, koho přizve jako dalšího koaličního partnera,“ řekl Curylo. Lidovcům by tak jako dosud mohl zůstat resort kultury a sociálních věcí.

Vondrák potvrdil, že ANO se o pokračování koalice bavilo už i s ODS. Uvedl, že hovořil s lídrem občanských demokratů a svým náměstkem Jakubem Unuckou. „Má nějaké své představy, které mi připadají jako velice racionální a rozumné, takže předpokládám, že v tom budeme pokračovat,“ řekl Vondrák. Případné jednání o postech pro ODS bude podle Vondráka předmětem dalších dohod.

Čunek druhý, ale zřejmě v opozici

Lidovci dosavadního hejtmana Jiřího Čunka skončili ve volbách v kraji těsně druzí.

Podobná situace panuje ve Zlínském kraji. Tady je reálný vznik koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD. Vyjednávání o koalici už začala, ANO podle lídra vítězného hnutí ANO Radima Holiše dnes plánuje mluvit se zástupci pěti až šesti stran, které se dostaly do krajského zastupitelstva. Lidovci dosavadního hejtmana Jiřího Čunka skončili ve volbách v kraji těsně druzí.

„Koaliční jednání rozjedeme prakticky okamžitě, protože máme jasno, víme, co chceme udělat se Zlínským krajem, a proto se do toho pustíme ještě dneska,“ uvedl Holiš.

Přestože vytvoření koalice s Piráty, ODS a ČSSD označil za velmi reálnou možnost, jednat chce i se zástupci dalších stran včetně lidovců.

Jermanová se prý těší do opozice

Foto: Profimedia.cz

Pokorná Jermanová uvedla, že bude na mateřské dovolené se svou dcerou. Chce také dál pracovat pro hnutí, bude nutné například připravovat celostátní sněm.

Dosavadní středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se těší na opoziční roli, ale je i připravena jednat s ostatními stranami o nové koalici. Zatím však podle ní hnutí ANO nikdo neoslovil. ANO ve středních Čechách skončilo na třetím místě za STAN a ODS.

Na dotaz, co bude dělat, až nebude hejtmankou, Pokorná Jermanová uvedla, že bude na mateřské dovolené se svou dcerou. Chce také dál pracovat pro hnutí, bude nutné například připravovat celostátní sněm. Kromě toho předpokládá, že bude pracovat v opozici na kraji.

„Na opozici se velmi těším, protože ta pozice je vždycky snadnější. Takže my se těšíme všichni, pokud tam skončíme,“ uvedla. V politice je však podle ní třeba počítat se vším, takže je otevřená i případnému jednání s ostatními stranami. „Zatím nás nikdo neoslovil. Pokud nějaká nabídka přijde, tak se třeba dozvíte, že to bude jinak,“ řekla.

Pokornou Jermanovou dojala slova předsedy hnutí Andreje Babiše, který výsledek ANO ve Středočeském kraji označil za příjemné překvapení. Podle premiéra je škoda, že si to hejtmanka pokazila „různými aférkami“. Babišovo vyjádření ji překvapilo, protože Babiš podle ní není člověkem, který by příliš chválil. Poděkovala mu za podporu a řekla, že jejich vztah je navzdory některým informacím médií velmi korektní.

Na dotaz, zda nebude vyvozovat odpovědnost za volební výsledek, uvedla, že ANO vzhledem k těsným výsledkům neprohrálo a navíc bude krajský volební sněm, kde se bude rozhodovat o novém vedení. Zároveň si nemyslí, že by byla slabým lídrem. Hnutí ANO podle ní obhájilo své pozice a odvedlo velký kus práce. „Ti, co přijdou po nás, mají připraveno mnoho projektů, na kterých jsme připraveni s nimi spolupracovat. Byli bychom rádi, aby byly dokončeny,“ uzavřela.

Reklama

Doporučované