Hlavní obsah

E-mail potvrzuje, že Babiš ml. říká deset měsíců totéž: Na Krym mě uklidil otec kvůli Čapímu hnízdu

Novinář Jan Kroupa pro Seznam o novém vývoji kauzy Čapí hnízdo (Foto: VKontakte/iRozhlas.cz)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiérův syn Andrej Babiš mladší hovoří o svém nedobrovolném pobytu na Ukrajině a okupovaném Krymu konzistentně už deset měsíců. Informace, které zhruba před měsícem poskytl reportérům Televize Seznam, nyní potvrzuje i obsah e-mailu, který zveřejnil Radiožurnál.

Článek

Podstatné je, že jak z reportáže Seznamu, tak z e-mailu, který Babiš junior poslal letos v lednu policii a který nyní Radiožurnál získal, vyplývá, že syn premiéra pobýval na Ukrajině nedobrovolně a měl strach. V e-mailu i o deset měsíců později reportérům navíc tvrdil, že jeho pobyt na východě souvisí s vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo.

Jeho otec o něm opakovaně tvrdí, že je psychicky nemocný.

Letos 5. ledna přišel podle Radiožurnálu od Andreje Babiše mladšího české policii e-mail tohoto znění:

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo.“

Radiožurnál dále zjistil, že Babiš mladší poslal vzkaz ze své e-mailové schránky, kam se připojoval přes ukrajinskou telefonní síť. Internetové připojení prý bylo pomalé, a zřejmě proto podle tvrzení rozhlasu zpráva přišla na adresu Kriminalistického ústavu, který je jako první na stránkách policie.

Kdo je Babišova přítelkyně?

Ve spolupráci se Svobodnou Evropou zjistil rozhlas také podrobnosti o juniorově ukrajinské přítelkyni, s níž se měl podle Rusa Protopopova, jehož najal na hlídání syna Babiš starší, seznámit Babiš junior na Krymu.

„Jmenuje se Jelizaveta a pochází z Krivého Rogu na východní Ukrajině. Je jí třicet let, žije střídavě v Krivém Rogu v malém jednopokojovém bytě a v krymské Jaltě,“ uvádí Radiožurnál.

Na jejím profilu na ruské sociální síti VKontaktě se objevila řada snímků s Babišem juniorem. Fotky i komentáře zveřejněné na profilu Jelizavety nenaznačují, že by se počátkem ledna s jejím přítelem dělo něco zvláštního. Reportéři Rádia Svobodná Evropa v Krivém Rogu mluvili nyní s matkou Jelizavety. Ta o Babišovi mladším řekla, že ho osobně neviděla. Poznala ho ale z fotek, které zná od dcery. Na otázku, zda ví o tom, že by měl být psychicky nemocný, odpověděla, že jí o tom dcera říkala. Ovšem s tím, že jde o lež.

Matka dále řekla Svobodné Evropě: „Říkala, že ho podvedli. Udělali z něj nemocného.“

Jelizaveta, která je podle tvrzení matky u svého snoubence ve Švýcarsku, nechtěla na otázky přes Skype odpovídat a odkázala na Babiše mladšího. Ten pak na zaslané dotazy nereagoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované