Hlavní obsah

Babiš mladší se kvůli svému otci nově obrátil na policii

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš mladší.

Reklama

Babiš mladší říká, že mu otec přes matku vzkázal, že se s ním chce setkat. Dodává, že o takové setkání nestojí. Jeho advokát policii upozornil, že by mohlo jít o ovlivňování svědka.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Syn českého premiéra Andrej Babiš mladší, který je svědkem ve vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, se prostřednictvím svého obhájce obrátil na policii a státního zástupce Jaroslava Šarocha.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že se k němu dostala zprostředkovaně informace, že by se s ním chtěl jeho otec setkat. Premiér Andrej Babiš je v případu Čapí hnízdo obviněn z dotačního podvodu, a tak Babiš mladší vyjádřil obavy, že by se ho otec mohl pokusit jako svědka ovlivnit.

„Jsem přesvědčen, že se jedná o pokus mě ovlivnit,“ uvedl pro Seznam Zprávy Babiš mladší s tím, že schůzku odmítá.

Babiš mladší říká, že o otcově přání se setkat ví od své matky, které jeho otec poslal v tomto duchu SMS zprávu.

„Dozvěděl jsem se to prostřednictvím své matky, které otec napsal SMS, že by se se mnou rád setkal a ať mi to vyřídí,“ uvedl syn českého premiéra s tím, že dal i své matce jasně najevo, že o takové setkání nestojí.

Premiér Babiš snahu setkat se synem nepotvrdil. Přestože mu Seznam Zpráv dotazy poslaly v pondělí dopoledne a zopakovaly je i v úterý, tak na ně do vydání článu premiér nereagoval. Jeho advokát Michael Bartončík pak redakci sdělil, že jde o jejich rodinnou věc. „Do toho já nezasahuji. A co se týče názoru pana Babiše mladšího, tak nehodlám vůbec komentovat,“ prohlásil advokát Bartončík.

Advokát Vítězslav Dohnal, který Babiše mladšího zastupuje, Seznam Zprávám potvrdil, že se na vyšetřovatele s obavami svého klienta obrátil v pondělí po poledni.

„Informoval jsem o tom policii a státního zástupce, aby o tom byl záznam ve spise a my na to mohli případně v budoucnu odkázat,“ prohlásil Dohnal. „Určitě není vhodné, aby se svědek stýkal s obviněným. Ten by to měl respektovat,“ doplnil advokát.

Uvedl však také, že zmíněnou SMS od Babiše staršího se žádostí o setkání k dispozici nemá.

„Městské státní zastupitelství v Praze obdrželo přípis právního zástupce svědka. Jedná se o informativní podání, jehož obsah bereme na vědomí,“ uvedl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy Babiš mladší připomněl, že za ním jeho otec přijel naposledy v listopadu 2018. Krátce před tím Seznam Zprávy přišly s jeho zásadním svědectvím, v němž popsal, jak ho jeho otec využil během dotačního podvodu při stavbě své farmy Čapí hnízdo. V této zpovědi také Babiš junior uvedl informace, že ho jeho otec následně nechal proti jeho vůli odvézt do zahraničí.

„Když za mnou otec přijel naposledy v listopadu 2018, jediné, co mi řekl, bylo, abych si smazal e-mailovou schránku, ze které jsem komunikoval s policii,“ popsal Babiš mladší, který pak zkraje letošního září překvapil otce při kampani v Ústí nad Labem a později pak vypovídal v případu Čapího hnízda, kde zpochybnil některé transakce související se žádostí farmy o dotaci.

Policisté v souvislosti se svědectvím Babiše mladšího také ověřují, zda je jako svědek věrohodný.

„Policie si vyžádala další psychologické a psychiatrické posudky na moji osobu. Já jsem souhlasil, že to podstoupím, akorát mám obavu, že se v České republice nepovede najít skutečně nezávislé odborníky, kteří nebudou mít žádný vztah k Národnímu ústavu duševního zdraví, kde jsem byl držen,“ napsal Babiš mladší, který se ve zmíněné zdravotnické instituci v minulosti léčil.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy také uvedl, že se chystá pobývat jak v Česku, tak i ve Švýcarsku. kde žije jeho matka, první manželka dosluhujícího českého premiéra.

„Budu pravděpodobně pendlovat podle potřeb vyšetřování. Našel jsem si přes léto v Čechách dost přátel a občas bych je chtěl navštěvovat,“ doplnil Babiš junior.

V případu Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

V kauze má státní zástupce Jaroslav Šaroch do 20. října lhůtu, aby rozhodl. Je ale pravděpodobné, že zásadní rozhodnutí – zda bude Babiš obžalován, nebo bude stíhání zastaveno, ještě nepadne. A to proto, že se bude čekat na to, zda bude premiér vydán novou Poslaneckou sněmovnou k trestnímu stíhání.

Reklama

Doporučované