Hlavní obsah

Babiš mohl mít víc podpory po Vrběticích. Měl jste zavolat, vyčetl mu Johnson

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš se neozval britskému premiérovi před zveřejněním informací o zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu.

Reklama

Měl jste zavolat, vyčetl britský premiér Boris Johnson Andreji Babišovi (ANO), že ho předem neinformoval o výsledcích vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Článek

Po rozuzlení kauzy Vrbětice Česko vykázalo 18 ruských agentů. V tomto kroku ho ale podpořilo jen pět evropských států. Mohlo se ale přidat více spojenců, kdyby s nimi premiér Andrej Babiš (ANO) kroky české vlády lépe koordinoval. To vyčítá v dopise adresovaném Babišovi i britský premiér Boris Johnson. Podle informačního zákona ho získal časopis Respekt.

„Doufal jsem, že se spolu spojíme po telefonu dříve, než vyšly najevo zprávy odhalující pachatele výbuchu ve Vrběticích v roce 2014 a jejich napojení na zločiny spáchané týmiž jedinci později v Salisbury,“ napsal podle Respektu Johnson.

Stejní ruští agenti, kteří stáli za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, se totiž zapojili i do otravy bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala. Velká Británie tak mohla v sounáležitosti s Českem rovněž vyhostit některé ruské diplomaty. Ostatně česká strana takto postupovala v kauze Skripal, když vyhostila tři ruské rezidenty ambasády.

Na rozdíl od Velké Británie v roce 2018 si ale Česko nevyjednalo předem dostatečnou podporu u spojenců. To ostatně vyčetla Babišovi podle webu Politico před dvěma týdny na neformálním summitu v Portu i německá kancléřka Angela Merkelová. Český premiér označil informace za nepravdivé.

„Porovnávat reakci Evropy na případ Skripal, kdy časová prodleva mezi útokem agentů GRU na Skripala a mimořádnou Evropskou radou byl tři týdny, je neporovnatelné s případem Vrbětice. To, že dneska na stole jsou nějaké návrhy závěrů, je sice pravda, ale ty závěry se potom tvoří v rámci jednání,“ dodal Babiš.

Premiér Johnson podpořil v dopise z 5. května kroky české vlády alespoň slovně.

„Píši vám, abych vyjádřil nejsilnější možnou podporu vaší reakci na zákeřné ruské aktivity namířené proti vaší zemi. Vaše odhodlaná obrana národní suverenity bude mít nepochybně pozitivní dopad přesahující hranice vaší země a pomůže zabránit dalším podvratným krokům cizích států,“ napsal Johnson.

Více než dvouhodinovou debatu o vztazích s Ruskem vedli v pondělí šéfové států a vlád deset dní poté, co Moskva zařadila Česko na seznam zemí, které jsou nepřátelské vůči Putinovu režimu. Učinila tak zatím poslední krok ve sporu, který v polovině dubna zahájilo zveřejnění závěru českých tajných služeb, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích byli v roce 2014 ruští agenti. Česko se poté rozhodlo zásadně snížit obsazení ruské ambasády v Praze a početně jej vyrovnat se stavem na českém velvyslanectví v Moskvě.

Reklama

Doporučované