Hlavní obsah

Babiš mu zadal práci pro Agrofert. Já jen splnil pokyn, říká exnáměstek

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ondřej Malý, někdejší náměstek ministryně průmyslu.

Reklama

Bývalý náměstek ministryně průmyslu Ondřej Malý popisuje, jak mu dal premiér Babiš pokyn prozkoumat nabídku na síť optických kabelů.

Článek

Premiér Andrej Babiš nechal v roce 2018 vládní experty prozkoumat obchodní nabídku, kterou dostala společnost Deza z holdingu Agrofert.

Babiš sice opakuje, že Agrofert uložil do svěřenských fondů a nemá s ním nic společného, Seznam Zprávy však získaly e-mailovou korespondenci, z níž plyne, že v tomto případě zapojil do obchodní věci Agrofertu vládní experty.

Když premiérovi přistál na stole z Agrofertu poslaný dokument, v němž holdingové Deze nabízí společnost Batesys budování sítě optických kabelů, Andrej Babiš dal pokyn, aby věc posoudil tehdejší náměstek ministryně průmyslu a odborník na komunikační sítě Ondřej Malý.

Seznam Zprávám s dvouletým odstupem popisuje, jak se k němu věc dostala a jaké nad ní učinil závěry.

Vzpomenete si po téměř dvou letech na situaci, kdy jste posuzoval nabídku společnosti Batesys? Jak nastala?

Nastala strašně jednoduše. Z Úřadu vlády mi přišel e-mail, že mě pan premiér prosí, abych posoudil ten dokument, který jsem dostal. Tak jsem tak udělal.

Jaký byl váš závěr?

Takový, že vůbec nebylo jasné, co autor dokumentu chce. Jestli chce tu síť prodat nebo nabídnout služby státu nebo co… A vždy, když se něco takového děje, musí stát postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Musí dobře zdůvodnit, proč něco chce. A jestli tato společnost chtěla nabídnout státu nějaké takové služby, tak jedině pomocí zákona o veřejných zakázkách.

Vedle toho jsem upozornil, že společnost Batesys Design není ohlášená jako poskytovatel služeb elektronických komunikací na ČTÚ, což je zvláštní. Ale je otázka, jestli to není jen obchodní hráč, takové společnosti v Česku také samozřejmě jsou. Pronajímají službu někomu jinému a provozuje to někdo jiný. To není nic zvláštního. Co mne ale překvapilo, bylo, že ta společnost neměla v rejstříku žádnou závěrku, z které by vyplývalo, jestli má nějaký majetek nebo že by jaksi normálně fungovala. Na to jsem upozornil a tím pro mě celá záležitost skončila.

Mluvili jste o tom ještě někdy jindy?

Ne, nikdy.

Šlo jenom o toto jediné stanovisko?

Prostě to z Úřadu vlády přišlo, já jsem to na Úřad vlády odeslal a tím to pro mě opravdu skončilo. Nic jiného jsem s tím nedělal. Já předpokládám, že pan premiér dostává hodně různých nabídek a různých takových věcí, a pak je logické, že si na to nechává udělat stanovisko, a pak na základě posouzení se třeba nějak rozhoduje. Nepovažuji to za nic nenormálního.

Takže jste splnil úkol?

Ano, byl to můj úkol, tak jsem ho splnil.

Odlišnost této konkrétní věci však je, odhlédneme-li od merita projektu, že vy jste neposuzoval nabídku společnosti Batesys státu. To byla nabídka, kterou předložila soukromá společnost Batesys soukromé společnosti Deza. A Deza tu nabídku postoupila Agrofertu a ten to postoupil premiérovi k posouzení.

To si myslím, že vnímáte špatně. Ta nabídka se jmenovala Posilování veřejné správy…

Tu nabídku však Batesys z nějakého důvodu odeslal do společnosti Deza z Agrofertu. Přijde vám to opravdu normální?

Mě tohle nezajímalo nikdy. Já jsem posuzoval papír, který se jmenoval „Posilování komunikační nezávislosti státu“, což mi přišlo absurdní, protože v tom dokumentu žádné posilování nezávislosti státu moc nebylo. Bylo to nelogické.

+1

Cesta toho dokumentu, jak se dostal z Agrofertu k premiérovi a k vám, vás nezajímala?

Chápu, že pro vás je cesta toho dokumentu zajímavá, pro mě vlastně vůbec zajímavá nebyla. Já jsem dostal dokument, který jsem měl posoudit. Premiér má, předpokládám, jiné lidi na to, aby posuzovali cesty.

Nebylo to tak, a možná to bude znít naivně, že firma Batesys se obrátila na Agrofert: Pomozte nám dostat se k premiérovi?

Chápu, kam míříte. Mě to nezajímalo. Já jsem to dostal z Úřadu vlády.

Ten pokyn, který jste dostal od pana premiéra, je rukou psaný na interním e-mailu mezi dvěma soukromými firmami.

Já fakt nevím, jak mu to tisknou. A kde mu to tiskli. Podle mě to vytiskli na vládě.

Foto: Seznam Zprávy

Kopie e-mailu, na které premiér vydává pokyny pro vládní experty.

„Pošlete odpověď, nebo Malý návrh dopisu.“ Co to znamená?

Že mám napsat dopis, který se má potom poslat. Tak jsem jim (vládě, premiérovi) poslal vyjádření. Oni mi zpět řekli: „Napište jménem premiéra vyjádření.“

Adresované komu?

Tomu panu Abazídovi (Lukáš Abazíd je jedním z představitelů společnosti Batesys, právě on poslal původní nabídku do holdingové společnosti Deza – pozn. red.).

Počkejte, ten se ale na nic neptal. Dotaz přišel od pana Průši z Agrofertu (Zbyněk Průša je ředitelem Dezy a také předsedou představenstva Agrofertu).

Já jsem poslal panu Abazídovi, že vlastně vůbec nevím, co to je.

Počkejte, ještě jednou, abych to pochopil. Pan Abazíd se zeptá Agrofertu a odpověď mu přijde z vlády?

Tak, jak to říkáte, tak to vypadá velmi legračně, ale toto byl pokyn z Úřadu vlády, abych posoudil dokument, který byl obsahem e-mailu. Ne, abych posuzoval cestu toho e-mailu. Takže já jsem se podíval, kdo je v tom dokumentu jako autor, a tomu jsem to potom poslal. Takto já jsem vnímal pokyn, který mi přišel z Úřadu vlády.

Jak ta věc pokračovala?

Já jsem od pana Abazída ani od Úřadu vlády nedostal žádné doporučení, žádnou message, nic. Zapomněl jsem na to, protože jsem měl jiné starosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované