Hlavní obsah

Babiš může přispět k politickému konci Angely Merkelové. Kvůli migraci

Rozhovor s komentátorem Jiřím Hoškem o německé vládní krizi.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Euforie ze závěrů bruselského unijního summitu ohledně dalšího postupu při řešení migrační krize nebyla delší než několik desítek hodin. U bavorské CSU, která kvůli odlišnému postoji k migrační politice hrozí rozpadem německé velké koalice, se euforie možná ani nedostavila. Různě po Evropě také panuje solidní zmatek ohledně toho, co kdo komu slíbil…

Článek

Česká republika ústy premiéra Andreje Babiše už v sobotu velmi rychle dementovala část prohlášení spolkové kancléřky Angely Merkelové, že celkem 14 unijních členů přislíbilo Německu urychlené vracení žadatelů o azyl do těch států, kde dotyční o ochranu požádali. Jinými slovy urychlení procedury, která se už děje a na jejímž základě třeba právě spolková republika vrátila od ledna 2018 do konce května do Itálie 1384 běženců, kteří se na unijní půdě poprvé zaregistrovali právě v Itálii.

Jenže v dementi na webu české vlády se dočteme cosi o „podepsání dohody” a „systematickém přijímání ilegálních migrantů”, což za berlínskou vládu nikdo netvrdil. Ani kancléřka Merkelová, ani některý z jejích ministrů. Spolkový kabinet jenom konstatuje, že „na politické úrovni dostala příslib zahájit jednání”. Není v tuhle chvíli úplně jasné, kde došlo k dezinterpretaci, ale je evidentní, že si v Německu nejen českého, ale také polského a maďarského dementi všimli.

Působí to dojmem, že si Visegrádská čtyřka dává hodně záležet na tom, aby v otázce migrace nebudila ani na vteřinu zdání, že je snad s Angelou Merkelovou na jedné lodi. Jednoznačné prohlášení Andreje Babiše dává současně odpověď na otázku, jak se Česko postaví k hlavnímu závěru summitu, tedy dobrovolnému zřizování center pro nové migranty a rovněž dobrovolnému přijímání běženců především od Itálie.

I když kancléřka Merkelová mluví o voze a vlády v Praze, Varšavě a Budapešti o koze, dementi středoevropských vlád rozhodně nezvýšilo pravděpodobnost, že německá velká koalice přežije současný vyhrocený střet v migrační otázce mezi CDU a její sesterskou bavorskou formací CSU. Jeden z předáků CSU, někdejší ministr dopravy Alexander Dobrindt také pro nedělník Bild am Sonntag ve světle postojů české, polské a maďarské vlády zapochyboval, že se migrační závěry bruselského summitu podaří naplnit. Zda má berlínská koalice po vrcholné unijní schůzce naději na přežití, se v neděli večer odděleně radí špičky CDU a CSU.

Původní text z Bild am Sonntag naleznete ZDE.

Předseda CSU Horst Seehofer prý předložil dosud utajovaný plán na jednostrannou změnu německé migrační politiky, což je přesně to, co dosud spolková kancléřka odmítala. Pokud Angela Merkelová nakonec svou oslabenou pozici neudrží, bude mít možná na jejím politickém konci drobný podíl i Andrej Babiš.

Podívejte se ve videu nahoře v článku na rozhovor s šéfkomentátorem Seznam Zpráv Jiřím Hoškem z nedělních Večerních zpráv.

Reklama

Doporučované