Hlavní obsah

Babiš nám tady kazí reputaci, vzkazuje Češka, která zorganizovala protest v Bruselu

Maminka na mateřské a organizátorka dosud největší demonstrace Čechů v Bruselu Zuzana Pilzová.Video: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zuzana Pilzová, toho času matka na mateřské, přivedla na bruselské náměstí Roberta Schumana 250 Čechů pracujících v Belgii.

Článek

V Bruselu se sešel největší ryze český protest, který sídlo Evropské unie pamatuje. Na 250 lidí protestovalo proti premiéru Andreji Babišovi a jeho střetu zájmů, kvůli kterému teď Komise možná bude po Česku chtít zpět stovky milionů korun za dotace pro Agrofert.

Demonstraci svolala Češka Zuzana Pilzová, šestatřicetiletá žena, toho času na mateřské dovolené, která v Bruselu žije už rok a půl. „Nejsem jen maminka na mateřské. Jsem také aktivní občanka České republiky. Záleží mi na budoucnosti naší země nejen proto, že mám dítě. Snažila jsem se být aktivní, když jsem žila v Česku, kde zase žít budu,“ zdůvodňuje v rozhovoru pro Seznam, proč se do uspořádání protestu pustila.

S vlajkami a transparenty se převážně čeští krajané žijící v Belgii sešli právě před sídlem Komise, na náměstí pojmenované po jednom z otců zakladatelů Evropské unie, francouzském politikovi Robertu Schumanovi. „Schuman, nikoliv Šuman“, narážel jeden z příspěvků na facebookové stránce akce na jméno agenta StB, kterému se podle historiků před revolucí zodpovídal Babiš v roli agenta s krycím jménem Bureš.

Na kruhovou křižovatku, která tvoří jedno z epicenter evropské čtvrti v Bruselu, podle Zuzany Pilzové nepřijeli jen krajané bydlící přímo v belgické metropoli, ale také z Gentu, Antverp nebo Lovaně. V rukou třímali obdobné transparenty jako v uplynulých týdnech demonstranti na Staroměstském a Václavském náměstí.

Jako organizátorka zajišťovala Pilzová i řečníky, kteří na setkání promluvili. Byli mezi nimi i zahraniční novináři, kteří se věnují středoevropskému regionu, nebo bývalý belgický europoslanec za zelené Bart Staes. Ten Čechům vzkázal, aby se nevzdávali. „Bojujte dál, máte naprostou pravdu. Musíme čelit způsobu, kterým Babiš a česká vláda reaguje na zjištění auditu,“ řekl na úterním setkání.

Evropská komise do Česka poslala v květnu dvě zatím předběžné auditní zprávy, podle kterých český premiér zůstal v nepřípustném střetu zájmů i poté, co v únoru 2017 převedl holding Agrofert do svěřenských fondů. Babiš závěry auditorů rezolutně odmítl a označil je za útok na Českou republiku.

„Nám to tady dělá strašnou ostudu. Máme tady spoustu skvělých lidí, expertů, a toto neskutečným způsobem kazí jejich práci a reputaci,“ říká Pilzová na adresu premiérových kauz. „Obávám se, že je to první věc, která teď člověka napadne, když se řekne Česká republika, a tak by to nemělo být. Tady se o tom mluví hodně, protože evropské dotace jsou samozřejmě peníze evropských daňových poplatníků.“

Reklama

Doporučované