Hlavní obsah

Psychiatr Cimický oznámil, že vyznamenání od Zemana nepřevezme

Foto: ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman na snímku ze 6. března 2019 na Pražském hradě s psychiatrem Janem Cimickým.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš poslal prezidentovi dopis, v němž apeluje na to, aby psychiatr Jan Cimický kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování neobdržel vyznamenání.

Článek

Psychiatr Jan Cimický, který se po svědectví řady žen ocitl v podezření ze sexuálního obtěžování a prověřuje ho policie, nepřevezme státní vyznamenání, které mu 28. října udělil Miloš Zeman.

Zároveň s tím Jan Cimický oznámil, že se proti vzneseným obviněním bude bránit, avšak ne veřejně – a to kvůli lékařskému tajemství.

Prohlášení psychiatra, který si medaili Za zásluhy měl slavnostně převzít na ceremoniálu naplánovaném na 1. ledna, přišlo krátce poté, co se proti jeho ocenění ohradil premiér Andrej Babiš.

„Považuji za vhodné, aby bylo od udělení státního vyznamenání panu Janu Cimickému upuštěno,“ stojí v dopise, který premiér poslal prezidentovi a o němž informoval sever iRozhlas.cz.

Obviňující výpovědi proti Cimickému zveřejnily v minulých dnech i Seznam Zprávy. Jde o svědectví deseti žen, které v minulosti hledaly u známého psychiatra odbornou pomoc pro sebe či své blízké, ale dočkaly se podle svých slov pouze sexuálního nátlaku. Shodují se v názoru, že je Cimický zřejmě nemocný.

Promluvit se rozhodly poté, co svoji zkušenost sdílela na sociální síti herečka a zpěvačka Jana Fabiánová. Chtějí ji podpořit. Fabiánová se ozvala v reakci na oznámení prezidenta, že Cimického vyznamenal medailí Za zásluhy I. stupně, a to za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Cimický se ke kauze od počátku nevyjadřuje, odvolává se na doporučení právníka. Výpověď Jany Fabiánové však odmítl.

„Státní vyznamenání, na které jsem byl navržen, hodlám s ohledem na události posledních dní nepřevzít. Do doby uzavření této kauzy nechci, aby ocenění udělované každoročně významným osobnostem, které si toto uznání zaslouží, bylo letos jakkoliv zneváženo,“ napsal nyní Jan Cimický v prohlášení pro ČTK.

„Jsem připraven se plně hájit, neboť si nejsem vědom žádného provinění takového charakteru, o kterém se nyní z veřejného prostoru dozvídám,“ uvedl dále psychiatr.

Kauzu, v níž je hlavním podezřelým, už řeší policie. Pražští policisté tento týden vyzvali případné poškozené a svědky v případu sexuálního obtěžování pacientek lékařem z Prahy 8, aby se přihlásili vyšetřovatelům. Z kontextu vyplývá, že jde právě o případ Cimického.

„V případu kriminalisté provádí prvotní úkony v rámci trestního řízení a touto cestou prosí možné poškozené ženy a svědky, aby se ozvali přímo vyšetřovateli na telefonní číslo 603 457 989,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Jan Cimický v už citovaném prohlášení sdělil, že se k vyjádřením pacientek kvůli lékařskému tajemství nemůže vyjadřovat. „Má obhajoba z podstaty mého povolání a hlubokého respektu ke všem svým pacientům a profesnímu okolí nebude veřejná,“ dodal.

Reklama

Doporučované