Hlavní obsah

Babiš naznačil, jak by se hájil u soudu: Čapí hnízdo bylo dcery

Foto: Shutterstock.com

Nová verze Andreje Babiše: Čapí hnízdo byl nápad jeho dcery

Reklama

Babiš tvrdí, že dcera neměla s padesátimilionovou dotací nic společného. O peníze se prý starali manažeři Čapího hnízda.

Článek

Nejprve Andrej Babiš říkal, že vlastníky nezná. Pak že jsou to „nějací advokáti“. Později v televizním dokumentu řekl, že to byl nejlepší projekt, jaký kdy vymyslel. A nakonec že šlo o investici jeho dvou dospělých dětí.

Pokaždé byla řeč o Čapím hnízdu, kongresovém centru s restaurací na Benešovsku, kvůli němuž je český premiér obviněn z padesátimilionového dotačního podvodu.

V neděli pak Andrej Babiš řekl ještě něco jiného – v rozhovoru pro televizi Nova prohlásil, že hlavním mozkem vybudování Čapího hnízda byla jeho dcera Adriana. Ale dotaci podle Babiše neřešila – to prý měli na starosti manažeři firmy vlastnící Čapí hnízdo, která evropské peníze na stavbu získala.

„Moje rodina si koupila firmu, která se následně ucházela o dotaci. Protože moje dcera má ráda koně a měla přítelkyni, která má taky koně, přišla s tím projektem,“ popsal Babiš na Nově.

Je možné, že právě takhle by se Babiš mohl hájit u soudu – pokud případ, v němž může teoreticky dostat až osm let vězení, dojde k hlavnímu líčení.

Vyšetřovatelé totiž na základě sesbíraných důkazů tvrdí, že ne dcera, ale sám Babiš je tím, kdo vše z pozadí řídil. A je tudíž i hlavním obviněným, na jehož pokyny se podle nich firma budující Čapí hnízdo vyčlenila v roce 2007 z rodiny bohatého Babišova Agrofertu, zamlžila vlastníky přes anonymní akcie, a pak získala dotaci určenou pro malé a střední podniky, na níž by jinak neměla nárok.

„Já jsem nebyl majitel nikdy a všechno to proběhlo podle pravidel," řekl Babiš.

„Děti chtěly podnikat“

Společně s Babišem detektivové stíhají mimo jiné právě i dceru Adrianu a syna Andreje.

Podle Babiše to byla dcera, kdo přišel s nápadem na přeměnu staré usedlosti na moderní rekreační a kongresové centrum. Z Babišových slov zároveň vyplývá, že se dcera se při získání dotace neangažovala. „Vždyť ta firma měla management,“ vysvětloval v rozhovoru Babiš.

Server iRozhlas.cz ale před dvěma týdny zveřejnil, na čem stojí policejní obvinění. Citoval přitom přímo z usnesení o zahájení stíhání a z rozhodnutí státního zástupce o stížnostech obviněných.

Kdo je kdo v kauze Čapí hnízdoVideo: Kuba Bernáth

Kriminalisté tvrdí, že souhrn důkazů ukazuje na Babiše. Například britská banka HSBC, která čerstvě založené firmě Babišových poskytla úvěr ve výši stovky milionů, vedla v interních záznamech (a české policii je poskytla) Andreje Babiše jako vlastníka Čapího hnízda.

Babišův Agrofert také ručil za tyto úvěry, sám Babiš pak podle výpisů z banky poskytl dětem peníze na nákup akcií firmy, která později požádala o dotaci. „Přijdou za vámi děti, že by chtěly podnikat, tak samozřejmě na to pohlížíte možná spíš pohledem otce než podnikatele,“ řekl Babiš pro televizi Nova. Syn Andrej pak v pořadu Zvláštní vyšetřování na Seznamu řekl, že nějaké dokumenty ohledně Čapího hnízda tehdy podepisoval, ale nevěděl jaké.

A detektivové vyslechli i lidi, kteří se pohybovali přímo na stavbě Čapího hnízda. Dozvěděli se, že Babiš tam chodil práce kontrolovat a že o areálu mluvil jako o své „chalupě.“

Audity, které jsou ale tajné

Babiš také v nedělním rozhovoru na Nově zopakoval, co uváděl už dříve: že Čapí hnízdo prošlo v minulosti různými kontrolami – a vždycky úspěšně. Čímž Babiš dokládá, že celá kauza je jen účelová – spustila se podle něj jen proto, že vstoupil do politiky. „Ta dotace byla přidělena podle pravidel. Byla devětkrát kontrolována,“ argumentoval Babiš v televizi.

Co řekly audity o Čapím hnízdu?Video: Vojtěch Blažek

Seznam už před rokem zjistil, že dotace sice prošla kontrolou úřadem ROP Střední Čechy, který projekt schválil a peníze přidělil. Ovšem kontrola se zaměřila jen na technické záležitosti – například jestli se do výdajů placených z evropských peněz mohou započítat některé bourací práce a podobně.

Když Seznam požádal o dokumenty z kontrol Ministerstvo financí, které také některé prověrky provedlo, úřad – tehdy vedený Andrejem Babičem – informace odmítl poskytnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované