Hlavní obsah

Babiš nebude navrhovat vlastního kandidáta na prezidenta

Martin Stropnický bude lídrem kandidátky ANO v Praze, to je důležitější, řekl šéf hnutí ANO.

Reklama

Článek

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nebude členům hnutí předkládat jméno kandidáta na prezidenta. Hnutí prezidentského kandidáta vybere ve vnitrostranickém referendu, jehož termín ještě není stanoven. Ministr obrany Martin Stropnický, o jehož možné kandidatuře se mluví, podle Babiše zájem nemá. „Bude lídr naší kandidátky v Praze a to je to nejdůležitější," řekl Babiš v rozhovoru pro server Info.cz.

„Já určitě žádného kandidáta na prezidenta za nás dávat nebudu. Ze stávajících kandidátů uvidíme, jak to dopadne a co řeknou členové našeho hnutí," řekl Babiš. Pokud by Stropnický do boje o Hrad šel, musel by si podle Babiše sehnat peníze, protože hnutí má dluhy, a navíc potřebuje peníze do sněmovních voleb.

Martin Stropnický na sjezdu ANO:

Martin Stropnický o kandidatuře.

Také v sociální demokracii rozhodne o případné podpoře některého kandidáta vnitrostranické referendum. ČSSD nemá vyjasněný postoj k opětovné kandidatuře Miloše Zemana. Lidovci asi vlastního kandidáta nominovat nebudou. Jejich favoritem by pravděpodobně byl bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart, jehož kandidatura se ale nezdá pravděpodobná.

Kromě současné hlavy státu se jako kandidáti na prezidentský úřad zatím přihlásili i bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, textař a podnikatel Michal Horáček, lékař a aktivista Marek Hilšer nebo podnikatel Igor Sládek. Zájem o účast ve volbách projevili také bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl či aktivistka Jana Yngland Hrušková. Kroměřížská výzva navrhuje také europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila a bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera.

Reklama

Doporučované