Hlavní obsah

Babiš: Nemovitost ve Francii nevlastním a nákup mi doporučila realitka

Andrej Babiš odpovídá na otázky týkající se jeho nemovitostí.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš se vyjádřil k nákupům nemovitostí ve Francii, které podle zahraničních médií vykazovaly znaky praní špinavých peněz.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl, že by při nákupu nemovitostí ve Francii přes daňové ráje pral špinavé peníze.

Popřel, že by osobně nějakou nemovitost ve Francii vlastnil a obratem dodal, že způsob jejich nákupu přes takzvané „offshory“ mu doporučila realitní kancelář.

„Bylo to doporučení realitní kanceláře. Doporučila to koupit přes advokáta. Není to nic nelegálního,“ řekl premiér na dotaz redaktorky Seznam Zpráv, proč nemovitosti nekoupil přímo, ale přes řetězec firem s podivným pozadím.

Babiš v červenci roku 2009 pomocí francouzské právní kanceláře DB Artwell Avocats a panamské právní kanceláře Alcogal nechal anonymně a diskrétně založit firmy, kde figurovali nastrčení ředitelé.

Jejich pomocí si pak nakoupil zámeček a další nemovitosti na francouzské Riviéře v hodnotě téměř 400 milionů. Předmětné nemovitosti momentálně vlastní firmy spadající pod holding Agrofert.

Sám premiér v ponděli naznačil, že transakci nepovažuje za tak transparentní, aby ji mohl například provést politik. „Politik si to nemůže dovolit, ale já jsem tu transakci dělal před 12 lety,“ řekl Babiš.

Pandora Papers – vše, co potřebujete vědět

Foto: Seznam Zprávy

Co všechno zjistili investigativní novináři? Jak se případ týká premiéra Andreje Babiše? Přečtěte si ve speciálu Pandora Papers.

Předseda vlády v minulosti offshory kritizoval, nyní tvrdí, že to bylo úplně něco jiného. „Já jsem mluvil o offshorech, kdy čeští podnikatelé vlastní české firmy ze zahraničí, to není můj případ,“ řekl.

„Já nevlastním žádnou nemovitost ve Francii, nevlastním žádný offshore, odmítám, že by došlo k praní peněz,“ dodal Babiš, který své firmy převedl do svěřenských fondů, aby se pokusil vyhnout střetu zájmů.

Podle zjištění novinářů Babiš poslal peníze firmám z Britských Panenských ostrovů. Firmy pak těmito penězi ručily Babišovi za úvěr, který si vzal u banky a z něj fakticky nemovitosti financoval.

„Samozřejmě ta půjčka byla zaplacená. Byla vrácená ještě před tím, než jsem se stal politikem,“ dodal. Je prý na policii, aby případ vyšetřila. Národní centrála proti organizovanému zločinu uz oznámila, že věc bude prověřovat.

Premiér zopakoval, že jde o kampaň s cílem ovlivnit volby. „Je to stejné jako v roce 2017, kdy jsem byl stejnou partou obviněn, že nemám transparentní peníze na dluhopisy. Mám tady u sebe audit, že to byla lež,“ zamával novinářům před očima štosem papírů.

Reklama

Doporučované