Hlavní obsah

Babiš není normalizátor. Jeho komunistická minulost je ale hendikep, říká miliardář Juříček

Juříček: Neměl jsem zapotřebí jít do politiky, trochu jsem se v ní zmýlil.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dlouhodobě kritizuje českou justici. A nedávno na sebe strhl pozornost prohlášením, že by měl mít ministr spravedlnosti právo vstupovat do běžících soudních procesů. Miliardář, majitel průmyslového impéria Brano Group a poslanec za Babišovo ANO Pavel Juříček.

Článek

Juříček není jen řadový poslanec ANO. Slovo muže, který vybudoval průmyslovou skupinu s 60miliardovým obratem, má váhu ve vlivném hospodářském výboru Sněmovny, stejně jako u Andreje Babiše. Znalci poměrů v ANO o něm někdy mluví jako o korunním princi hnutí, o Babišově „kádrové rezervě” pro vysoké posty.

Juříček sám svou výsadní pozici u Andreje Babiše označuje za nesmysl. K šéfovi strany je loajální. Nevadí mu příklon hnutí ANO doleva ani fakt, že Babišova vláda stojí na podpoře KSČM.

„Dnešní komunisti už nejsou žádní normalizátoři,” říká Juříček ve Výzvě. Komunistickou minulost nevyčítá ani svému stranickému šéfovi. A to i přesto, že sám má, jak popisuje, bolestné zkušenosti syna z disidentské rodiny. „Normalizace byla strašná doba, nesmíme na to zapomínat, ale nemá smysl vyvolávat ve společnosti kvůli minulosti napětí,” prohlásil.

Zásahy politiků do fungování soudů?

Juříček nedávno vzbudil rozruch, když komentoval rozsudek Nejvyššího soudu v kauze H-System. Stejně jako několik dalších politiků vyjádřil nelibost nad tím, že podle soudu se 60 bývalých klientů H-Systemu má vystěhovat z domů v Horoměřicích, které si před 20 lety svépomocí dostavěli.

„Musí být nějaká pojistka, že pravděpodobně ministr spravedlnosti do toho bude moct vstoupit, odebrat soudní proces nějakému soudci a přidělit ho někomu jinému,“ prohlásil Juříček pro Český rozhlas. Na svých slovech trvá, i když sám přiznává, že rozsudek Nejvyššího soudu o H-Systemu nečetl.

„Nechci zásah do nezávislosti soudů,” ujišťuje poslanec ve Výzvě. Změnu ale justiční systém podle něj potřebuje. „H-System je jen špička ledovce,” říká. Už proto, že se spory o majetek zkrachovalé firmy H-System táhnou přes 20 let.

Juříček má sám s insolvenčním právem tvrdou zkušenost: přišel o desítky milionů korun při krachu firmy Mora-Top, do níž předtím investoval. Od té doby se tématu věnuje, byl to i jeden z důvodů jeho vstupu do politiky. „Jako viceprezident Svazu průmyslu jsem shromáždil 110 případů neoprávněných insolvencí, na jejich základě mohly vznikat k kroky k nápravě,” říká.

Jak s nashromážděnými daty naložil? Jak hodnotí změny, které v konkurzním právu prosadila jeho strana od vstupu do roku 2013? Kterých soudců si váží a co mu na soudnictví vadí? Pusťte si Výzvu ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované