Hlavní obsah

Babiš: Nevěřím, že kvůli EET končí. Jen zakládají novou firmu, aby skryli růst tržeb

 

Reklama

Ministr financí vyzývá, aby podnikatelé nenechávali pořízení pokladen pro evidenci tržeb na poslední chvíli.

Článek

Nechtějí ukázat, že jim po zavedení elektronické evidence stoupnou tržby o stovky procent, proto končí, míní ministr financí Andrej Babiš. Reaguje tak na průzkum společnosti O2, z nějž vyplývá, že až 22 procent podnikatelů zvažuje, že kvůli EET skončí.

„Já tomu nevěřím. Ukončují činnost firmy, aby nebylo vidět, o kolik stovek jim stoupnou tržby. A zakládají nové společnosti. Podobně to proběhlo v Chorvatsku. My ale takovým podnikatelům nic neuděláme, chceme narovnat podnikatelské prostředí," uvedl Babiš v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Aktuálně si cvičný provoz zkouší čtyři tisíce podnikatelů. Ti vydali od 1. listopadu 515 tisíc účtenek. Naostro Ministerstvo financí spustí elektronickou evidenci tržeb od 1. prosince. První vlna se bude týkat 40 tisíc podnikatelů.

A podle průzkumu O2 si pokladny pořídilo dosud ani ne 30 procent těch, kteří je budou potřebovat.

„U nás je známo, že to všichni nechávají na poslední chvíli. A já je chci poprosit, aby to nedělali. O pokladny, zvláště ty levnější za 4900 korun, je velký zájem a některé firmy hlásí vyprodáno,“ apeluje ministr s tím, že včasný nákup a přihlášení se do pilotní fáze dá možnost si vyzkoušet obsluhu těchto zařízení hlavně zaměstnancům.

„Ty údaje nikde nezůstávají,“ tvrdí Babiš.

Podle něj si už autentizační údaje vyzvedlo 33 800 podnikatelů, kteří je k prvnímu dni příštího měsíce budou potřebovat. První fáze EET se týká především restauratérů a hoteliérů.

Reklama

Doporučované