Hlavní obsah

Babiš o očkování úředníků věděl, sám na to tlačil, říká reportérka o aféře

Foto: Profimedia.cz

Hlavně všechno proočkujte, tlačil premiér na šéfa Státního zdravotního ústavu. Pak ho nechal vyhodit.

Reklama

Článek

„Vedení ústavu dostalo vakcíny. Ale nevědělo, jak je distribuovat a co s nimi dělat.“ Reportérka Seznam Zpráv popisuje pozadí kauzy přednostního očkování úředníků Státního zdravotního ústavu a jejich příbuzných.

„Mrzí mě, že některá další média tuto kauzu pojala tak, že se na Státním zdravotním ústavu šmelilo. Vnímám to spíš tak, že vedení ústavu bylo pod obrovským tlakem. Skončilo to rezignací ředitele ústavu, ale ta odpovědnost jde podle mě ještě dál,“ říká Markéta Dobiášová v podcastu Stopáž.

Reportérka Seznam Zpráv přišla tento týden se zjištěním, že SZÚ rozděluje tisíc vakcín proti covidu-19 mezi své úředníky i jejich rodinné příslušníky, přičemž naprostá většina z nich nespadá do prioritních skupin určených vládní očkovací strategií. Ředitel ústavu Pavel Březovský se kvůli tomu ve čtvrtek vzdal své funkce.

„Sám Březovský byl překvapen, že nějaké vakcíny vůbec dostane. Informace mu byla předána minulý týden s jediným pokynem: že je nutné vakcíny co nejrychleji aplikovat. Podle mých informací proto, aby se zlepšila mediální statistika proočkovanosti,“ vysvětluje reportérka.

Přečtěte si zjištění Markéty Dobiášové o prominentím očkování

Odcházející ředitel připustil, že na něj v SMS zprávách tlačil sám premiér Andrej Babiš. Právě Babiš je zodpovědný za tuzemskou očkovací akci.

„Je to ukázka toho, jaký chaos v české strategii panuje. Poslat 1000 kusů vakcín do ústavu, kde je lékařů jen pár desítek, bez jakýkoliv instrukcí, pokynů, navíc v době, kdy ještě není spuštěný registrační systém k očkování, jen ukazuje, jaký je v tom nepořádek,“ říká Dobiášová.

„Troufám si říci, že Andrej Babiš o očkování v ústavu od začátku věděl. Zda s tím byl obeznámený i ministr zdravotnictví, nedokážu potvrdit. Ale někdo musel dávky zkoordinovat, vakcíny poslat,“ dodává.

Kdo v Česku zatím vakcínu dostal? A kdo strategii očkování v Česku reálně řídí? Dostanou zaměstnanci ústavu druhou dávku vakcíny? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované