Hlavní obsah

Babiš o své kauze: Fíkus, desetiletý kluk s lízátkem a Kalousek jako beranidlo

Babiš: Jsem fíkus, ale ne desetiletý kluk s lízátkem. A Kalousek je beranidlo.

 

Reklama

Ministr financí v poslední době bezmála denně vysvětloval své příjmy a obchody, na nichž vydělal stamiliony korun, jež nemusel danit.

Článek

Dluhopisy vlastní firmy za 1,5 miliardy. Prodeje společností opět vlastní firmě tentokrát za stamiliony korun. Osočování z opozičních i koaličních lavic z daňových podvodů. To byly ingredience „bramboračky“, v kterou se postupně mění kauza vysvětlování příjmů a majetkových poměrů ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Ten v podstatě každý den čelil otázkám, které se týkaly auditu jeho příjmů a podezření, že transakcemi s koncernem Agrofert se mohl vyhýbat placení daní z dividend. Poslanci na návrh Miroslava Kalouska zařadili na jednání Sněmovny bod „daňové podvody ministra financí“. A v nepřítomnosti napadaného ministra schválili požadavek, aby ministr znovu vše do konce dubna vysvětlil, jinak má premiér Bohuslav Sobotka vyvodit důsledky.

„Vysvětlím to tedy patnáctkrát,“ ustoupil nakonec Andrej Babiš, který v rozčilení nad opakovanými otázkami několikrát zřejmě nechtěně a jindy připraveně perlil. Proč je ministr financí fíkus? Čím beranidlem je Kalousek? A jak to bude s lízátkem, co si koupil malý Andrej v dětství? Podívejte se v sestřihu ministrových prohlášení nahoře ve videu.

Kauze se Seznam Zprávy podrobně věnovaly. Připomeňte si zásadní zjištění a analýzy:

Reklama

Doporučované