Hlavní obsah

Babiš obchází Blatného. O názor ústavu na Sputnik požádal Úřad vlády

Foto: Profimedia.cz

Vakcína Sputnik V.

Reklama

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš vyjednávají vakcíny z Ruska. Ministr zdravotnictví Jan Blatný je však proti očkovacím látkám bez razítka Evropské unie, a ocitá se tak pod tlakem.

Článek

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) se začal zabývat vakcínou Sputnik. Zároveň ale klíčový lékový úřad uvedl, že stále nemá dost informací k prověření této ruské očkovací látky, která nemá certifikát Evropské lékové agentury (EMA).

„K dispozici máme jen omezené množství informací, ze kterých není možné učinit žádné závěry,“ uvedla v pondělí mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Nicméně prezident Miloš Zeman v neděli ohlásil už jako hotovu věc, že Česku dodávky ruských vakcín Sputnik V dojednal. Jejich dovoz do Česka podpořil i premiér.

A byl to podle vyjádření SÚKL pro Seznam Zprávy právě jeho Úřad vlády, kdo o zhodnocení vakcíny Sputnik V požádal, nikoli Ministerstvo zdravotnictví. Obejít Blatného úřad však nelze, jeho ministerstvo jako jediné může nakonec rozhodnout o výjimce, která by umožnila vypustit Sputnik v Česku „do oběhu“.

„Tak jako nás různé instituce žádají o odborný názor na léčivé přípravky a zdravotnické prostředky, požádal Úřad vlády SÚKL o názor na vakcínu Sputnik. V tuto chvíli se však nejedná o zahájení oficiálního procesu,“ dodala Brunclíková.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (nestr. za ANO) vakcinaci látkami bez razítka EMA dlouhodobě odmítá. Od minulého týdne zároveň houstnou spekulace o Blatného odvolání. Že je „vyhořelý“, prohlásil v neděli na adresu ministra zdravotnictví hlavní propagátor ruské vakcíny – prezident Zeman. Premiér ale několikrát na přímý dotaz vyloučil, že by změnu v čele ministerstva v dohledné době chystal.

„Ministerstvo zdravotnictví o udělení výjimky pro vakcínu Sputnik V na základě zákona o léčivech momentálně nejedná. Ministr zdravotnictví Jan Blatný poskytl své stanovisko k vakcíně Sputnik V již několikrát a na tomto jeho názoru se nic nezměnilo,“ uvedla mluvčí úřadu Peterová.

Blatný například v první polovině února řekl serveru iRozhlas, že dokud bude ministrem zdravotnictví, tak se v Česku nebude očkovat látkou, kterou neschválila Evropská léková agentura.

Podle serveru Lidovky.cz může do Česka do konce března dorazit 20 tisíc dávek, později až půl milionu. Má jít ale o obchod – Češi mají vakcíny nakoupit, a to zhruba za 200 korun za kus. Šlo by o první český nákup vakcín mimo dohodu s Evropskou unií, která členským státům vakcíny shání. Ostatní očkovací látky, které do Česka přišly na základě mezistátní dohody, byly dary od spojeneckých zemí, Francie, Izraele a Saska.

Reklama

Doporučované