Hlavní obsah

Babiš odmítá požádat o důvěru, drogově závislí rodiče a Trump v Británii

Večerní zprávy 3. června 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:17 Vláda: V auditu jsou chyby a neověřená fakta

Kauza kolem předběžného auditu Evropské komise, podle kterého je český premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů a Česko bude muset kvůli dotacím pro jeho bývalou firmu Agrofert vracet stovky milionů korun, pokračuje. Dnes se poprvé k dokumentu vyjádřila vláda. Závěry? Nevíme, kdo předběžný audit zpracoval. Neověřil si základní fakta. A jsou tam chyby. To jsou jen několik desítek minut staré komentáře ministrů.

05:11 Další problém Agrofertu?

Vracení částky 451 milionů korun zpátky do eurofondů by Agrofertu mohlo přinést i další potíže – například v jednání s bankami. Ve vysílání teď ekonomický analytik Seznamu Adam Junek, který vysvětlí víc.

06:40 Pekárna jako symbol problémů

Jedním ze symbolů problémů Andreje Babiše se stala pekárna Zelená louka, spadající do holdingu Agrofert. Firma sídlící nedaleko Prahy dostala evropskou dotaci 100 milionů – na novou a zdravější technologii pečení toustového chleba. Reportér Jaroslav Gavenda se vydal právě tam – a ptal se tamních obyvatel, jak kauzu českého premiéra vidí oni.

08:30 Spojí se opozice?

Opakované demonstrace a také výsledky evropských voleb opět oživily debatu politiků středopravicových stran, jestli to spíše v uvozovkách „nějak“ nedat dohromady než tříštit síly proti Andreji Babišovi, vůči kterému nedokážou najít účinnou strategii. Pokračuje reportér Václav Dolejší.

10:23 Největší demonstrace od r. 1989?

Kauza auditu evropských dotací bude mít vliv i na úterní demonstrace na pražském Václavském náměstí. Protestující budou požadovat vedle odchodu ministryně spravedlnosti Marie Benešové i demisi premiéra. Iniciativa Milion chvilek čeká účast až 100 000 lidí. Podle organizátora Mikuláše Mináře půjde o největší protesty v Česku od listopadu 1989. Nabídneme vám je ve speciálním vysílání.

10:56 Drogově závislí rodiče

Problém, o kterém se nemluví. Závislí rodiče a injekční stříkačky a drogy před zraky dětí. Po varování náhodné kolemjdoucí začala pražská policie vyšetřovat případ dvojice, která si měla aplikovat drogy injekční stříkačkou v doprovodu malého chlapce. Případ podle zjištění Seznamu putuje i k takzvané sociálce.

13:00 „Kotlíkové“ dotace lidé vyčerpali za 2 minuty

Domácnosti ve Středočeském kraji mohly opět žádat o dotace na výměnu starých kotlů – a peníze lidé vyčerpali přesně za dvě minuty. Ministerstvo životního prostředí plánuje v takzvané třetí výzvě rozdělit 515 a půl milionu korun. To by mělo vystačit pro čtyři a půl tisíce zájemců. V případě většího zájmu je pak ochotné zvýšit vynaloženou částku o dalších 60 milionů. Program má zlepšit stav ovzduší a pomoct domácnostem splnit povinnost, aby starý kotel vyměnily do roku 2022.

13:36 Trump ve Velké Británii

Vřelé přijetí královské rodiny. Tak by se dal popsat první den amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Velké Británii. Tam přiletěl na třídenní státní návštěvu. Nejprve ve znamení ceremonií, po zbytek cesty se Donald Trump podívá i do Belfastu nebo Birminghamu.

16:02 autorský výběr událostí dne

Reklama

Doporučované