Hlavní obsah

Babiš odmítá, že by se angažoval pro Agrofert. Vykrucuje se jak školáček, říká opozice

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Andrej Babiš by měl vysvětlit záležitost s Agrofertem. Ale neodpovídá.

Reklama

aktualizováno •

Opozice reaguje na zjištění, že se premiér angažoval v soukromém byznysu holdingu Agrofert. Andrej Babiš na otázky Seznam Zpráv zatím neodpověděl.

Článek

Premiér Andrej Babiš zatím odmítá odpovědět na otázky, proč se jako premiér angažoval v obchodní věci holdingu Agrofert.

I když opakovaně říká, že Agrofert uložil v únoru 2017 kvůli politické kariéře do svěřenských fondů a nemá s ním nic společného, přišly v roce 2018 z Agrofertu na stůl Babiše-premiéra materiály, v nichž privátní firma Batesys nabízí holdingové společnosti Deza obchod související s budováním optických sítí.

A Seznam Zprávy z dokumentů zjistily, že Babiš jako premiér dal pokyn, aby nabídku pro jeho firmu posoudili vládní experti.

Premiér se na ranní tiskové konferenci odpovědím na přímo položené otázky vyhnul.

„Já to samozřejmě odmítám. Je to nesmysl. Celá ta vaše reportáž je nesmysl, protože já jsem se o té firmě dozvěděl od pana ministra Kremlíka. Ta kontroverzní firma (Batesys) se tady pohybovala a ty informace jsem dostal nedávno,“ řekl místo odpovědí Babiš.

Seznam Zprávy přitom zveřejnily konkrétní informace, jak se k premiérovi dokumenty dostaly. A také kopie e-mailů s poznámkami, jež o Babišově angažmá v soukromých obchodech svědčí.

Podle dokumentů, které Seznam zprávy zveřejnily, se Andrej Babiš o společnosti Batesys dozvěděl minimálně už počátkem února roku 2018. Tehdy dal pokyn vládnímu expertovi, aby posoudil obchodní nabídku, kterou Agrofert dostal od jiné soukromé firmy Batesys.

„Není to žádný kšeft Agrofertu, není to pravda. Ta firma žádnou zakázku nedostala ani nedostane. Nemám k tomu co říct. Už se k tomu nebudu vyjadřovat,“ reagoval přesto Andrej Babiš.

Na zjištění zveřejněná Seznam Zprávami reagovala opozice. Už z prvních reakcí je zřejmé, že bude od premiéra žádat vysvětlení.

Například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že chce iniciovat zařazení mimořádného bodu jednání Sněmovny. V tom ji podpořilo i hnutí Starostové a nezávislí.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše byl „premiér přistižen, jak úkoluje úředníky ve věci svého soukromého byznysu, a teď se vykrucuje jako školáček při opisování“.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že Andrej Babiš byl, je a bude v trvalém střetu zájmů. „Úkolování náměstka ministryně je jen vrcholem ledovce,“ sdělil svůj postoj.

Europoslanec Tomáš Zdechovský zase považuje zveřejněné dokumenty za důkaz toho, že je Andrej Babiš ve střetu zájmů. „Tento důkaz předložíme komisi a budeme chtít stanovisko, jak se na věc dívá,“ uvedl.

Seznam Zprávy se s žádostí o reakci na svá zjištění obrátily také na předsedu sociální demokracie, která je s Babišovým ANO v koaliční vládě.

Jan Hamáček však na dotazy redakce dosud nereagoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované