Hlavní obsah

Babiš odmítl přimět Evropskou komisi ke stažení žaloby „slovenskou cestou”

Premiér Babiš v Bruselu (video: archivní záběry, AP).Video: Lucie Svobodová

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš v Bruselu odmítl přijmout pár uprchlíků jako způsob, jak přimět Evropskou komisi, aby stáhla žalobu kvůli neplnění kvót. Sešel se i s předsedou Evropské rady, s jehož názorem na migrační kvóty se ztotožnil.

Článek

Nový premiér Andrej Babiš odmítá, aby se Česko pokoušelo přijetím několika uprchlíků přesvědčit Evropskou komisi ke stažení žaloby kvůli kvótám na přijímání migrantů. Po čtvrteční první části summitu EU v Bruselu Babiš novinářům řekl, že mu jde o princip. Jednotlivým státům podle něj nikdo nesmí vnucovat, kdo by v nich měl pracovat nebo žít. Záležitost chce probrat příští rok s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Komise poslala před týdnem Česko, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu kvůli jejich odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl podle určených kvót. Soud může rozhodnout o vysoké jednorázové pokutě. Slovensko se řízení vyhnulo, ačkoliv převzalo jen 16 lidí. Bratislava totiž včas do programu nabídla volná místa.

Babiš takovou situaci označil za paradox. „Pokud si vzpomínáte, Slovensko bylo první, které proti kvótám protestovalo,” uvedl Babiš. Je podle něj navíc otázkou, zda nějací migranti na Slovensko vůbec fyzicky přišli. Bývalý kabinet Bohuslava Sobotky v červnu označil kvóty za nefunkční a odmítl přijímat další migranty. Babiš řekl, že za rozhodnutím možná byla předvolební kampaň, ale bylo principiálně správné.

Čtyři pětiny Čechů jsou proti plnění evropských kvót na přijímání migrantů

„Nemůžeme vyřešit pokutu tím, že si vezmeme 20 uprchlíků. Je nepřijatelné, aby nám někdo vnucoval, kdo u nás bude pracovat nebo žít, my si to zkrátka chceme vybrat sami, kvóty jsou špatně od počátku, ale komise je v tom zacyklená,” dodal Babiš.

Junckera plánuje přesvědčovat i na osobní schůzce, kterou by chtěl uskutečnit v příštím roce nejen k tématu migrace. „Kdyby znovu nastala situace, že bychom měli být přehlasováni, tak to ohrožuje evropský projekt jako takový,” uvedl Babiš. Výrok však odmítl upřesnit s tím, že taková situace podle něj nenastane.

Schůzka Babiše s předsedou Evropské rady

Premiér Andrej Babiš se ve čtvrtek krátce před zahájením summitu EU sešel v Bruselu s Donaldem Tuskem.

Tusk v podkladových poznámkách pro debatu na summitu označil kvótový mechanismus za nefunkční a za něco, co unijní státy jen rozděluje. Vyvolal tím mimo jiné ostrou reakci Evropské komise, která kvóty v květnu 2016 zahrnula do své reformy unijního azylového systému a dál na mechanismu trvá pro případ výrazné krizové situace v některém členském státě.

Babiš ho za to ale pochválil. Jednání s ním označil za nejdůležitější schůzku během své první účasti na unijním summitu. „Měl odvahu jako první významný bruselský politik říct, co si myslíme o kvótách, že rozdělují EU a jsou neefektivní. Schůzka byla výborná, myslím, že jsme si porozuměli, máme na to stejný názor,” uvedl Babiš. Na Tuskovo prohlášení podle něj v úvodu bruselského summitu zareagoval „agresivním projevem o nesolidaritě” předseda europarlamentu Antonio Tajani.

Babiš po prvním jednání vlády oznámil jména zástupců a migrační taktiku pro Brusel

Reklama

Doporučované