Hlavní obsah

Babiš odpověděl na výzvu Rekonstrukce státu. Máme stejný cíl, říká o nezávislosti justice. Sejít se nechce

Benešová pracovala pro mafiánské Palermo, říká garant Rekonstrukce státu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sedmibodovou výzvu vládě za zachování nezávislosti justice představila protikorupční platforma Rekonstrukce státu 30. dubna. Andrej Babiš místo osobní schůzky zvolil písemnou odpověď. Podle premiéra se není třeba o osud justice obávat.

Článek

Protikorupční platforma Rekonstrukce státu vyzvala premiéra Andreje Babiše k přijetí pojistek pro nezávislost justice. Své požadavky zformulovali do sedmi bodů a požádali předsedu ANO o schůzku. Babiš nakonec místo osobního setkání odpověděl písemně. „K Vaší výzvě obecně mohu konstatovat, že máme stejný cíl, kterým je právě nezávislé fungování justice,“ napsal Babiš.

Premiér odmítl, že by kroky jeho vlády směřovaly k ovlivňování justice. „Tyto spekulace jsou zcela liché a opakované vždy při nějaké změně,“ napsal premiér. „Údajná obava o nezávislost systému měla existovat například v případě výběru policejního prezidenta nebo ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů. A co se stalo? Vůbec nic, k žádnému narušení nezávislosti justice nedošlo,“ dodal.

Babiš zároveň odmítl, že by ministr spravedlnosti mohl zasáhnout do jakékoliv živé kauzy. Vláda podle něj navíc hodlá přispět k nezávislosti justice pomocí novely zákona o státním zastupitelství a zákona o soudech a soudcích.

Rekonstrukce státu nyní chystá reakci na Babišův dopis. Podle mluvčí Terezy Krištofové platforma stále stojí o osobní schůzku s premiérem. 23. května by měli mít možnost vyměnit si názory alespoň s diskutovanou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou v rámci kulatého stolu na půdě Sněmovny, který svolal poslanec Pirátské strany Jakub Michálek.

Vláda by se podle Rekonstrukce státu měla zaručit, že neodvolá nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ani vrchní státní zástupce. Důvodem jsou pochybnosti o tom, zda nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová nebude zasahovat do aktuálních kauz včetně případu Čapí hnízdo.

Benešová před nástupem do funkce uvedla, že nepočítá s odvoláním nejvyššího žalobce Pavla Zemana, o kterém spekulovali například někteří zástupci opozice. Po uvedení do úřadu nicméně prohlásila, že by v rámci nového zákona o státním zastupitelství chtěla pro představitele státních zastupitelství zavést sedmileté funkční období nebo zrušit vrchní státní zastupitelství.

Reklama

Doporučované