Hlavní obsah

Babiš odsoudil výhrůžný nápis na brněnské mešitě

Foto: Vojtěch Veškrna

Premiér Babiš na Twitteru zareagoval na dotaz týdeníku Respekt.

Reklama

Premiér Andrej Babiš k výhrůžce na posprejované brněnské mešitě uvedl, že je to nepřijatelné a „daleko za hranou“. Uvítal, že se případem zabývá policie.

Článek

Premiér Andrej Babiš se k sobotní události vyjádřil na dotaz týdeníku Respekt na sociální síti Twitter. „Výhrůžky smrtí komukoliv jsou pro mě osobně nepřijatelné, daleko za hranou odlišného názoru či víry a je správně, že případ začala okamžitě vyšetřovat Policie ČR,” napsal.

Neznámý pachatel posprejoval mešitu v Brně ve Vídeňské ulici nenávistným nápisem „Nešiřte islám v ČR! Jinak vás zabijeme“. Mešita, kterou provozuje Islámská nadace v Brně, byla terčem útoků již v minulosti. Sílit začaly po roce 2015. Kromě nenávistných nápisů a vandalismu někdo před mešitu v roce 2016 položil prasečí hlavu.

Kardinál Dominik Duka na svém facebookovém profilu v neděli uvedl, že nikomu není dovoleno vyhrožovat zabitím, ať už patří, nebo nepatří k nějakému náboženství.

„Policii jsme to oznámili, jakmile jsme to zjistili. Bereme to vážně jako přímou výhrůžku, není to anonymní výkřik na internetu. Je potřeba to vnímat i ve světle útoků na mešity ve světě a celkově, řekl bych, tíživé nálady a atmosféry v Česku,“ řekl ČTK předseda Ústředí muslimských obcí v České republice Muníb Hasan Alravi.

Po pachateli policie pátrá, případ vyšetřuje jako poškození cizí věci.

Reklama

Související témata:

Doporučované