Hlavní obsah

Babiš opět zasahuje do resortu Vojtěcha. Přišel mu říct, ať jsou testy zdarma

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

V pondělí na ministerstvu zdravotnictví z úst premiéra zaznělo, že by testy na covid-19 měly být dál hrazeny všem lidem v Česku zdravotními pojišťovnami. Před časem přitom Vojtěch sepsal zcela opačný záměr.

Článek

Vedení ministerstva zdravotnictví od pondělního rána znovu řešilo, pro koho by měly být od září antigenní testy na covid-19 hrazeny ze zdravotního pojištění.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) sice minulý týden rozhodla, že je budou zdravotní pojišťovny platit dětem do 18 let nebo lidem, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat či ještě očkování nemají dokončené, ale premiér hned po víkendu opět zavelel k obratu.

Podle informací Seznam Zpráv se v pondělí konala na ministerstvu schůzka, jíž se kromě Babiše a Vojtěcha zúčastnili mimo jiné také vedoucí centrálního řídícího covid týmu Petr Šnajdárek nebo zástupce hlavní hygieničky Jan Marounek.

Podle zdrojů redakce na jednání z úst premiéra zaznělo, že testy budou i v září zdarma po všechny. Úředníci ministerstva pak dostali za úkol zpracovat k tomu nařízení, které schválí vláda.

To se nakonec v pondělí odpoledne skutečně stalo. Po jednání vlády ministr Vojtěch oznámil, že testy na covid budou od září dál zdarma pro všechny.

Ještě před rozhodnutím vlády redakce oslovila několik účastníků jednání a ti Babišův návrh nepopřeli.

„Na jednání jsem byl, ale nemohu nic bližšího říct, dokud Ministerstvo zdravotnictví ČR nezpracuje mimořádné opatření, které má předložit na vládu,“ uvedl dopoledne jeden z nich. Další účastník těchto jednání popsal, že se detaily probíraly po 11. hodině při dalším online. „Řeší se to. Hlavně to, jak dlouho to bude platit,“ řekl.

Ministerstvo zdravotnictví však podle zdroje Seznam Zpráv už v pondělí dopoledne zaslalo na Úřad vlády žádost o zrušení vládního usnesení z poloviny července, kterým se měly testy od září zpoplatnit. Toto usnesení sice nezačalo platit, protože ho ministerstvo dosud formálně nevyhlásilo, vláda ho však musí odvolat, aby dodržela právní postupy.

Mluvčí ministerstva Daniel Köppl na dotazy, zda budou testy pro všechny od září hrazené a jestli o tom bude Babišův kabinet v pondělí jednat, redakci dopoledne pouze obecně napsal, že se ministři budou tématy spojenými s epidemií zabývat.

„Vláda dnes určitě bude řešit témata spojená s epidemií covidu-19,“ uvedl mluvčí. Konkrétnější nebyl ani na doplňující otázku. „Témata se dozvíte hned po skončení jednání na tiskové konferenci,“ sdělil pouze.

Premiér Babiš a ministr Vojtěch nechali dotazy Seznam Zpráv bez reakce.

Prokázání bezinfekčnosti je požadováno například při návštěvě služeb, na kulturních a sportovních akcích či při cestování. Za doklad bezinfekčnosti se kromě dokončeného očkování a negativního výsledku testu považuje také potvrzení o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

Proti rozhodnutí zrušit hrazení preventivních testů se už dříve vyslovili zástupci kultury, cestovního ruchu či provozovatelé bazénů.

Lidé se nyní mohou nechat otestovat ze zdravotního pojištění nejvýše jednou za sedm dní antigenním testem, který platí tři dny, a dvakrát do měsíce přesnějším PCR testem, jehož platnost je týden.

Zdravotní pojišťovny přitom za antigenní testy zaplatily letos už řádově miliardy korun. Třeba ta největší – VZP – podle svých dat uhradila jen od začátku ledna do konce května za 8 177 726 testů na covid-19 více než 2,8 miliardy korun.

Text jsme aktualizovali po jednání vlády, kdy ministr Vojtěch potvrdil, že testy budou od září dál zdarma pro všechny.

Reklama

Doporučované