Hlavní obsah

Babiš oprášil „best in covid“. Je to cynik, vyčítá mu tisíce mrtvých opozice

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

Andrej Babiš dnes po roce zavzpomínal na svůj výrok „best in covid“. Prý platí i dnes. V Česku ovšem počty mrtvých překonaly hranici třiceti tisíc lidí. Opozice má proto Babiše za „bezskrupulózního cynika“.

Článek

„První výročí od mého prohlášení v srpnu 2020, že V4 je best in covid v Evropě. Po roce to zase platí. Držme si palce, aby to V4 a hlavně nám vydrželo.“

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na Twitteru zavzpomínal na své loňské prohlášení na Bledském strategickém fóru. O měsíc později začala v České republice druhá vlna nákazy, mnohem silnější než na jaře 2020, a Česko se po strmém nárůstu počtu nakažených i zemřelých stala jednou z nejhůře zasažených zemí na světě s ohledem na počet obyvatel.

Oponenti Babiše mu pak výrok vyčítali v uplynulých měsících, zejména v době, kdy se Česko dostalo na špici v šíření nákazy a počty mrtvých překonaly 30 tisíc.

Političtí soupeři premiéra označují za cynika. „Jste neomalený a bezskrupulózní cynik. Vaše neschopnost má na svědomí tisíce životů! Vám jednou ze sebe bude strašně zle…“ napsal pod Babišův tweet poslanec Petr Gazdík (STAN).

Servítky si nebrali ani ostatní. „Dnešní vyjádření premiéra ani nezavadilo o lidskost. To je jedno velké fuj,“ reagovala na Babišovo prohlášení třeba předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„No, pane premiére, toto je fakt zbytečné a hodně cynické. Copak můžeme zapomenout na těch 30 tisíc zemřelých? Na to, že jsme tu měli nejdelší lockdown, na všechny ty zmatky, na děti, které nechodily nejdéle z celé Evropy do školy? Tady by opravdu trochu pokory neškodilo,“ reagoval šéf ODS Petr Fiala.

Babiš pro ČTK uvedl, že jeho loňská slova byla vytržena z kontextu. Neříkal prý, že nejlepší v covidu je Česko, nýbrž V4. „Díval jsem se teď na to video z loňska, za které se mi někteří novináři a opozice posmívají, že jsem řekl ‚best in covid‘, ale já jsem řekl ‚we fouґ (my čtyři, tedy země V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, pozn. red.),“ postěžoval si premiér.

Avšak ani to neznamená, že by země V4 byly v boji s covidem kdovíjací premianti. Podle červnových propočtů, které provedla agentura Reuters, patří třeba Česko a Maďarsko mezi země s nejvíce úmrtími přepočtenými na populaci.

„V přepočtu na populaci mají nejvíce zemřelých Peru, Maďarsko, Bosna a Hercegovina, Česká republika a Gibraltar,“ uvádí Reuters.

V souvislosti s covidem zemřelo podle dnes zveřejněných údajů v srpnu 26 lidí, tedy o 12 víc než v červenci, kdy byl počet mrtvých nejnižší za dobu epidemie. Loni v srpnu bylo obětí 45, celkově covidu podlehlo 30 404 lidí.

Reklama

Doporučované