Hlavní obsah

Babiš označil Kalouska za „ožralu“ a „zloděje“, případ míří k dalšímu soudu

Ty ožralo, zloději zlodějský, řekl ve Sněmovně premiér Andrej Babiš poslanci TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanec Miroslav Kalousek chce po premiérovi Andreji Babišovi omluvu. Babiš však tvrdí, že jeho slova ve Sněmovně jsou chráněna poslaneckou indemnitou.

Článek

Žalobu poslance TOP 09 Miroslava Kalouska na premiéra Andreje Babiše, který ho na plénu Sněmovny nazval „ožralou“ a „zlodějem“, bude řešit Krajský soud v Praze.

Babiš i Kalousek se totiž odvolali proti rozhodnutí Okresního soudu Praha–západ, jehož soudkyně Simona Kačerová zkraje ledna rozhodla, že případ vůbec nemá řešit soud, ale sněmovní mandátový a imunitní výbor.

„Projevy žalovaného (Andreje Babiše) učiněné v Poslanecké sněmovně podléhají disciplinární pravomoci Sněmovny,“ napsala Kačerová do svého rozsudku, který Seznam získal. „Znalost prostředí a právní prostředky svěřené mandátovému a imunitnímu výboru jednacím řádem umožňují prošetření sporu a rozhodnutí o disciplinárním opatření, včetně omluvy, které se žalobce (Miroslav Kalousek) domáhá,“ doplnila.

Kalouskovo odvolání leží v soudní databázi od minulého pátku, Babišovo od tohoto pondělí.

Že se oba odvolali, potvrdila mluvčí Okresního soudu Praha-západ Jana Číhalová.

V mandátovém a imunitním výboru Sněmovny zasedá i Miroslav Kalousek, poslanci z Babišova ANO v něm mají osm z devatenácti členů.

Zákon také uvádí, že vedle povinnosti se omluvit může poslanec dostat také pokutu. Ta by mohla být až do výše jednoho měsíčního platu poslance.

Miroslav Kalousek podle své žaloby chce, aby se mu Babiš omluvil na půdě Sněmovny a omluvu mu zaslal také písemně.

Důvodem je fakt, že premiér během jednání Sněmovně, které živě přenášela Česká televize, o Kalouskovi řekl, že „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“.

„Urážky mezi poslanci na půdě parlamentu, včetně odstranění jejich následků jsou zákonem svěřeny do pravomoci jiného orgánu než soudu,“ uvedla také soudkyně Simona Kačerová.

Babiš žalobu označil za nedůvodnou. Zdůvodnil to tím, že jeho projevy ve Sněmovně jsou chráněny takzvanou poslaneckou indemnitou.

Premiér Babiš také uvedl, že emotivně reagoval na Kalouska slova a jeho výroky měly reálné základy. „Svoboda projevu účastníka parlamentní debaty musí požívat nejvyšší ochrany,“ reagoval Babiš na žalobu, kterou na něj Kalousek podal.

Reklama

Doporučované