Hlavní obsah

Babiš po prvním dni EET: Restaurace si zaslouží ještě snížit DPH. Cílíme pod 10 procent

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Rozhovor s ministrem financí Andrejem Babišem během oběda, kdy šéf ANO prověřoval, jak nabíhá systém elektronické evidence tržeb

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Ministr financí Andrej Babiš je s ostrým startem EET spokojený. Většina podnikatelů daně platí, měli by všichni, říká.

Článek

Na Andreji Babišovi byla ráno patrná lehká nervozita, ale přes den, jak se jeho klíčový projekt elektronické evidence tržeb bez velkých potíží rozjížděl, působil už uvolněně.

Objížděl restauraci za restaurací a zjišťoval, jak hostinští a jejich hosté vnímají nejradikálnější změnu za posledních mnoho let, kterou českým restauracím šéf ANO naordinoval. Nejvíce kritiky slyšel v Branické formance v centru Prahy, která je klasickou pivnicí. DPH u piva totiž zůstala na 21 procentech, zatímco u jídla v restauracích sazba klesla na 15 jako kompenzace za zavedení EET.

Vzkaz Babišovi: Pivo zdražujeme o čtyři korunyVideo: Seznam Zprávy

Andrej Babiš oznámil, že by rád snížil DPH u jídla i piva na deset procent – ovšem to je reálné prosazovat až po říjnových volbách 2017, pokud v nich jeho hnutí ANO uspěje.

„Myslím, že je potřeba ještě více snížit DPH. Už jsem to navrhoval, bohužel to v rámci koalice ČSSD vlastně neakceptovala, ale já si myslím, že je potřeba se k tomu vrátit. A vrátit se k celkové výši DPH, protože těch 15 procent je stále moc a cíleně bychom mohli někdy směřovat dokonce pod 10 procent," řekl ministr financí v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Většina podnikatelů platí daně… A platit by je měli všichni," spokojeně říkal v rozhovoru pár vteřin poté, co mu v mobilu přistála SMS zpráva s hlášením, že do datového centra od rána už doputovalo více než 700 tisíc účtenek – a bez zásadních potíží a zpoždění v restauracích, z něhož panovaly obavy.

Babišova náměstkyně Alena Schillerová v rozhovoru ve studiu Seznam Zprávy doporučila drobným podnikatelům, kteří by se do EET měli zapojit v březnu příštího roku, aby ještě s pořizováním pokladen počkali. Ve Sněmovně se projednávají daňové zákony a Schillerová upozorňuje, že by se podnikatelé s hrubým příjmem do 250 tisíc korun ročně díky těmto úpravám mohli EET vyhnout.

Babišova náměstkyně: Počkejte ještě s pořizováním pokladen k EET

Alena Schillerová.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované