Hlavní obsah

Babiš po schůzce s Rafajem: Naše hnutí ho nepodporovalo, ale čekáme, až případ mýto vyšetří policie

Babiš ke kauze mýto: „Zda má šéf ÚOHS Petr Rafaj mou podporu, není otázka namístě, protože naše hnutí jeho volbu nepodporovalo.”Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf antimonopolního úřadu vysvětloval premiérovi své počínání v mýtném tendru.

Článek

Kvůli kauze kolem tendru na mýto si premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček pozvali v pátek na vládu předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje.

Ze Strakovy akademie odcházel s pocitem, kdy nedokázal říct, zda má ještě důvěru vládních lídrů. Oba šéfové koaličních stran k němu byli kritičtí kvůli nestandardnímu chování v mýtném tendru, ale zas tolik si na šéfa brněnského úřadu vyskakovat nemohli.

Premiér Babiš kvůli tomu, že to byl právě jeho pobočník a první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který se s Rafajem sešel a přimlouval se ve prospěch společnosti Kapsch.

Předseda ČSSD Hamáček zase proto, že Petra Rafaje si do čela antimonopolního úřadu protlačila – navzdory hnutí ANO – sociální demokracie coby svého bývalého poslance.

Babiš po schůzce řekl, že zatím nenavrhne Rafajovo odvolání, protože se nechce rozhodovat na základě informací z médií. Prý počká na to, až co vyšetří policie. Z Babišových slov ale bylo docela zřejmé, že šéf ÚOHS jeho důvěru nemá.

„Zda má Rafaj mou podporu, není otázka namístě, protože pan předseda Rafaj byl zvolen osmi hlasy ČSSD a devátý hlas byl pan Bělobrádek, tehdejší předseda KDU-ČSL. Naše hnutí tu volbu nepodporovalo,“ připomněl premiér.

Nechtěl odpovědět ani na dotaz, zda Rafaj zpochybnil svůj úřad, když se po hotelových restauracích setkává s politiky a řeší probíhající tendr. „Musíme počkat na fakta, a pokud ho policie ještě nevyslechla a nejsou žádné výsledky, tak to nemůžu hodnotit na základě informací z médií,“ odvětil Babiš.

Samotný Petr Rafaj po dopoledním setkání s premiérem Babišem a vicepremiérem Hamáčkem ve Strakově akademii pořád opakoval totéž. Politiky ujišťoval, že jeho úřad rozhoduje nestranně, nezávisle a bez jakýchkoli vlivů.

A že nevidí vůbec nic špatného na své schůzce s Jaroslavem Faltýnkem v brněnském hotelu Voroněž, na které druhý muž hnutí ANO podle policie chtěl, aby ÚOHS vyhověl společnosti Kapsch, jež se dožadovala zrušení tendru.

„Vždycky říkám, že se považuji za hromosvod, který všechno svede bokem mimo úřad a na úřad se nic nedostane,” ospravedlňuje Rafaj své schůzky s lidmi, kteří po něm chtějí pomoc.

Tento týden šéf ÚOHS poskytl rozhovor TV Prima, kde se ho zeptali, zda po něm Faltýnek na schůzce skutečně chtěl, že je nutné udělat to, co chce Kapsch.

„Takhle konfigurovaná věta mi neutkvěla v paměti. Prostě jsme se sešli a podiskutovali o problematice mýta. Pokud si vzpomínám, nebyla uzavřena dohoda k ničemu,“ zní Rafajova nepříliš přesvědčivá odpověď.

Oč v kauze jde? Policisté vyšetřují pokus ovlivnit soutěž na mýtné ve prospěch Kapsche. Zjistili, že v listopadu 2017 se během jedné hodiny sešel Jaroslav Faltýnek nejprve s šéfem Kapsche Karlem Feixem a poté s Rafajem.

Vyšetřovatelé podezírají Rafaje a šéfa Kapsche Karla Feixe z korupce. Rafaj se brání a podal stížnost proti březnovému policejnímu zásahu v sídle svého úřadu. Tvrdí, že soudní příkazy k prohlídce neobsahují téměř žádné odůvodnění a policie zabavila více listin, než soud povolil.

Reklama

Doporučované