Hlavní obsah

Babiš: Výměny ve vládě teď neplánuju. Uvidíme v dubnu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem 21. března v Lánech.

Reklama

aktualizováno •

Prezident tlačí na výměnu ministra zdravotnictví Blatného.

Článek

Premiér Andrej Babiš jednal v pondělí večer s prezidentem Milošem Zemanem. Hlavním důvodem měla být podle Hradu výměna ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), na niž tlačí prezident.

Babiš ale po jednání řekl, že změny ve vládě tématem schůzky nebyly. „To bylo téma pro vás,“ řekl Babiš novinářům, přestože i prezidentův mluvčí v neděli uvedl, že prezident požaduje ministrův konec.

„Taková debata neproběhla. Jednak názor pana prezidenta na pana ministra zdravotnictví je negativní už od počátku. Podstatné je, jak ti ministři fungují a jak ty resorty fungují,“ řekl Babiš.

Prezident Zeman před několika dny premiéra varoval: pokud chce Babiš zachovat přátelské vztahy s Hradem, měl by se Blatného zbavit. Prezident dlouhodobě tlačí i na výměnu ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Zeman otevřeně říká, že Blatného by měl premiér odvolat. Prezident lobbuje za co nejrychlejší povolení ruské vakcíny Sputnik. Blatný tomu stojí zásadně v cestě: prohlásil, že bez schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky se Sputnikem očkovat v Česku nebude.

Premiér po jednání s prezidentem řekl, že během března nechce odvolat nikoho z ministrů. „Jestli plánuju nějaké výměny v dubnu, to se uvidí,“ prohlásil premiér s odkazem na to, že v dubnu se koná sjezd koaliční ČSSD a je možné, že strana by mohla chtít vyměnit někoho ze svých členů vlády.

Epidemiolog Petr Smejkal z IKEM minulý týden řekl, že mu Babiš už dříve nabízel, aby Blatného vystřídal. Smejkal však odmítl.

V pořadu Výzva na webu Seznam Zpráv v pondělí vysvětlil, že užitečnější si přijde jako člen poradní skupiny, která vládě navrhuje protiepidemická opatření. Na post ministra teď nepomýšlí.

„Kdyby mi někdo ale řekl, abych za dva za tři roky reformoval zdravotnictví, asi bych se zapojil,“ připustil Smejkal.

Podle zjištění Seznam Zpráv premiér v minulých dnech poslal ministru zdravotnictví Blatnému vytýkací dopis. A to kvůli tomu, jak údajně alibisticky jeho resort přistupuje k výběru vhodných antigenních testů, které by pro školáky měla teď nakoupit Správa státních hmotných rezerv. „Jeví se, že Ministerstvo zdravotnictví pod vaším vedením rezignovalo na řádný výkon funkce tohoto resortu,“ napsal premiér Blatnému.

Podle serveru Lidovky.cz Babiš ministru Blatnému minulý týden poslal další dva dopisy. V jednom Blatného kritizuje, že nemocnice nebyly včas informovány o lécích s protilátkami na covid. „Což hodnotím jako Vaše manažerské selhání,“ cituje server z Babišova dopisu. Ten prý končí apelem, aby se podobná situace již neopakovala. Ve druhém dopise premiér kritizuje strategii v boji proti rakovině. Nelíbí se mu navrhovaný název programu a žádá investice do modernizace Státního zdravotního ústavu.

Reklama

Doporučované