Hlavní obsah

Babiš pochválil odvolaného Fajta. Ministr kultury bude vysvětlovat

Foto: Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš na archivním snímku.

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) by se chtěl sejít se zástupci petice za odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) kvůli konci ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Babiš na svém facebookovém profilu uvedl, že ho Staněk ujistil o tom, že měl pro Fajtovo odvolání skutečně vážné důvody.

Článek

Babiš ve vyjádření Fajta chválil. Na nového ředitele galerie musí ministr vyhlásit podle premiéra transparentní výběrové řízení.

„Je potřeba, aby nové vedení pokračovalo v kurzu, který nastavil pan Fajt,“ stojí v Babišově příspěvku. Premiér se chce setkat i s Fajtem, aby mu záležitost vysvětlit. „Doufám, že se mu podaří vyjasnit pochybnosti, které vyvolal audit v galerii a trestní oznámení, které podal ministr Staněk,“ dodal Babiš.

Staněk bude po návratu z Číny vysvětlovat sporné Fajtovo a Soukupovo odvolání nejužšímu vedení sociální demokracie. Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka v Otázkách Václava Moravce České televize řekl, že osobně by zvažoval Staňkův konec v kabinetu. Ministr sdělil, že odvolání obou ředitelů členům grémia ČSSD rád vysvětlí.

Za Staňkovo odvolání z funkce ministra kultury sepsali petici zástupci kulturních institucí a umělci. Ministr své rozhodnutí o Fajtovi a Soukupovi zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými a manažerskými pochybeními. Petenti s uváděnými důvody jejich odvolání nesouhlasí. Připomíná podle nich praxi normalizačního období před rokem 1989.

Reklama

Doporučované