Hlavní obsah
Online

Babiš pod tlakem: Musel sirotky vysvětlovat v ANO, chystá se na něj i Sněmovna

Premiér Andrej Babiš se kvůli odmítnutí syrských sirotků dostal pod silný tlak. Podrobnosti od reportérky Seznamu Nikoly Zwrtkové.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Premiérův postoj k osudům válečných sirotků se stal v úterý hlavní agendou ve Sněmovně. Dění jsme sledovali v on-line textovém přenosu.

Článek

Ani několik dní poté, co český premiér Andrej Babiš vystupňoval svůj odpor k přijímání migrantů a veřejně odmítl návrh přijmout a poskytnout azyl asi 50 ve válce osiřelým dětem, nepřestává toto téma hýbat zdejší politikou.

V den, kdy pokračuje jednání Poslanecké sněmovny, se téma sirotků stalo hlavní agendou politických vystoupení, kterými strany tradičně zahajují nový jednací týden.

Sirotci se budou ve Sněmovně znovu projednávat ve středu, kdy byl na popud SPD do programu schůze ve 14.30 původně zařazen bod o globálních paktech.

Události z dění kolem přijetí sirotků jsme sledovali on-line.

  • Babiš se kvůli sirotkům sejde se Šojdrovou

    Předseda ANO Andrej Babiš musel svůj postoj k pomoci osiřelým dětem z řeckých uprchlických táborů vysvětlovat poslancům svého hnutí. Mezi nimi je podle informací Seznamu řada kritiků.

    Babiš hodlá na pátek svolat kvůli sirotkům schůzku, kde bude kromě něj a Michaely Šojdrové, také ministr spravedlnosti a poslankyně hnutí ANO Helena Válková (někdejší ministryně spravedlnosti se Sobotkovy koaliční vlády).

  • Sněmovna se k sirotkům vrátí ve středu

    Sněmovna už dnes situaci kolem sirotků projednávat nebude. K tématu se vrátí ve středu ve 14.30, kdy je na programu schůze zařazen bod o globálních paktech. TOP 09 na schůzi navrhne přijmout usnesení, kde by vyzvala vládu k přijetí 50 syrských sirotků.

  • SPD a komunisté stojí za Babišem

    Komunisté a Svoboda a přímá demokracie se shodují s Babišovými názory. „ČR by měla usilovat o řešení problému v Sýrii, nikoli tímto způsobem,“ uvedl poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM).

    „V naší zemi máme dost vlastních sirotků a nezaopatřených dětí, máme vlastní problémy s dětmi, které musíme řešit,“ uvedl místopředseda SPD Radim Fiala. Za iniciativou je podle něj snaha Šojdrové se zviditelnit.

  • Bělobrádek: Vláda a neziskový sektor musí připravit podmínky

    Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dnes novinářům řekl, že sirotci by měli být přijati jen v případě, kdy budou prověření a budou připraveny rodiny, které se o ně postarají.

    „Vláda s neziskovým sektorem musí pro přijetí připravit podmínky,“ konstatoval. Česko by podle něj mohlo podobným krokem ukázat, do jakého civilizačního okruhu spadá.

  • Sirotci se nejspíš dostanou na program sněmovní schůze

    Téma přijetí sirotků už TOP 09 načetla do programu právě probíhající schůze. Podle informací Seznamu mimořádně zařazený bod podpoří i poslanci hnutí ANO. Poslanci by o něm měli jednat hned v úterý v podvečer.

  • O rodiče přišly při převozu přes Turecko

    Kdo jsou ti, jimž bychom mohli pomoci?

    "Jsou to převážně děti, které přišly o rodiče během převozu přes Turecko, byly dopraveny přes ostrovy a dostaly se postupně až do srbského vnitrozemí. Viděla jsem třeba skupiny dětí ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu, které se společně učily anglicky a řecky," řekla mimo jiné o osiřelých dětech lidovecká politička Michaela Šojdrová, hlavní hybatelka návrhu, aby Česko děti přijala.

    Rozhovor s ní jsme uveřejnili na Seznamu:

  • Starostové: Nevidíme důvod, proč nepomoci

    Starostové a nezávislí na tiskové konferenci uvedli, že nutné je především předložit na stůl konkrétní iniciativu či návrh. Podle místopředsedy STAN Víta Rakušana je důležité, aby se jednalo o systematické řešení, například pouhé umístění dětí do dětských domovů v Česku by nedávalo smysl. „Iniciativa je to ale chvályhodná, nevidím důvod, proč by ČR nemohla pomoci dětem bez rodičů,“ uvedl.

  • Tisková konference TOP 09

  • Nedělejme si před světem ostudu

    TOP 09 uvedla, že by přijetí sirotků bylo symbolickým humanitárním gestem.

    První místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarová Adamová uvedla, že civilizovaná země by podobného gesta měla být schopná. Podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska by usnesení mělo být apelem na vládu. „Chceme, abychom svou politikou vůči tomuto typu uprchlíků nedělali ČR před celým světem ostudu,“ konstatoval Kalousek.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy