Hlavní obsah

Babiš pod tlakem znovu veřejně lže. Projděte si fakta

Vyjádření Andreje Babiše v Palermu ke slovům jeho syna v pořadu Zvláštní vyšetřování reportérů Slonkové a Kubíka. (Video: Úřad vlády ČR)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Trvalo to osmnáct hodin, než se Andrej Babiš, premiér obviněný v dotační kauze Čapí hnízdo, rozhodl vystoupit před kamery a okomentovat, co v pořadu TV Seznam Zvláštní vyšetřování řekl jeho syn. Babiše mladšího se policie dva roky marně snaží najít a vyslechnout právě v kauze Čapí hnízdo, v níž je klíčovou postavou. Junior novinářům vypověděl, že si jeho otec po vypuknutí aféry přál, aby zmizel. Podle svých slov skončil proti své vůli na okupovaném Krymu.

Článek

Andrej Babiš poskytl novinářům vyjádření v Itálii. Konkrétně v Palermu, kde pracovně pobývá. K podstatě věci – tedy k vývoji v kauze Čapí hnízdo – neřekl vůbec nic.

BABIŠOVO TVRZENÍ:

„Musím říct, že jsem netušil, že jednou budu komentovat zdraví mých dětí v takovéhle situaci. Myslím, že všichni rodiče, kteří mají podobné trápení s dětmi, mě určitě pochopí. Protože každý rodič udělá pro své děti všechno. Já jsem ochoten za děti – za jejich život a zdraví mých všech čtyř dětí – položit i život.“

FAKTA:

• Své děti zatáhl do příběhu sám Babiš, když je označil za vlastníky Čapího hnízda v okamžiku, kdy tam přistály dotační miliony. Babišovy děti jsou nyní obviněné, že sehrály roli bílých koní, aby pomohly otci získat dotaci na Čapí hnízdo, na kterou by jinak nedosáhl.

• Jejich svědectví je klíčové. Mohou teorii policie potvrdit, či vyvrátit. Andrej Babiš junior ale zmizel, nemluvila s ním ani policie. Proto jsme po něm pátrali, proto jsme se za ním vydali, abychom se ho na kauzu zeptali.

• „Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval. Nevěděl jsem vůbec, co podepisuji,“ uvedl nyní Babiš junior. Fakt, že syn popřel jeho teorii vlastnictví, Babiš ve svém projevu zcela pominul.

BABIŠOVO TVRZENÍ:

„Je mi velice nepříjemné komentovat veřejně zdraví mých dětí. A já se jim všem omlouvám. Ale musím to udělat. Moje dcera Adriana má 20 let bipolární poruchu. A pokud někdo neví, co to je, ať si vzpomene na Karla Svobodu. Zpochybňovat zdravotní stav mých dětí můžou jenom bezcitní fanatici. “

FAKTA:

• O Adrianě Bobekové a jejím zdravotním stavu reportéři Seznamu vůbec nenatáčeli. Zveřejnit citlivé zdravotní informace se rozhodl Andrej Babiš sám od sebe.

BABIŠOVO TVRZENÍ:

„Můj syn Andrej, kterého novináři přepadli v bytě ve Švýcarsku, kde žije se svojí mámou, a natáčeli ho tajně s kamerou v brýlích, jak se tím sami chlubí, a kladli mu sugestivní otázky, aby dostali tu správnou odpověď, to je skutečně vrchol hyenismu. Protože natáčet psychicky nemocného člověka tajně a tímto způsobem je odporné a hnusné.“

FAKTA:

• Situaci okolo zdravotního stavu Babiše juniora jsme řešili s právníky. Jejich závěr po prostudování případu a samotného záznamu rozhovoru kategoricky zní: Zdravotní stav pana AB je pro posuzování oprávněnosti pořízení záznamu irelevantní. Není ani důvod jej brát v úvahu při posuzování legálnosti zveřejnění záznamu.

• To, že Andrej Babiš junior není schopen účastnit se trestního řízení ze zdravotních důvodů, tvrdí policii lékařka Dita Protopopová, která kandidovala za ANO a spolupracuje s Andrejem Babišem starším. Policie měla o věrohodnosti zprávy pochyby, chtěla nechat juniora přezkoumat, dodnes se jí to ale nepovedlo. Právě proto, že junior zmizel.

• Sám Babiš mladší v reportáži důrazně zpochybnil, že by nebyl schopen vypovídat. O posudku lékařky Protopopové ani nevěděl.

• Pokud jde o Babišovo obvinění, že jeho syn byl reportéry přepaden a pokoutně nahráván: Novináři se představili. Opakovaně řekli, že jsou z médií. S juniorem si po natáčení ještě vyměnili několik e-mailů. V posledním z nich Babiše mladšího upozornili, že informace zveřejní. Napsal zpátky, že děkuje.

Nový díl investigativního pořadu Zvláštní vyšetřování: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna. Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

BABIŠOVO TVRZENÍ:

„Tahle kampaň, samozřejmě její načasování, že jsem v zahraničí, že se blíží 17. listopad, kde se už svolávají zase aktivisté, aby vytvořili řetěz proti mně, abych nemohl uctít památku lidí, kteří se zasadili o naši svobodu a demokracii, je samozřejmě součástí tohoto scénáře zničit mě a dostat mě znovu pryč z politiky.“

FAKTA:

• Redakce Seznamu neupravuje své vysílací schéma ani publikační plán podle itineráře ministerského předsedy. Rovněž nijak neorganizuje listopadové protesty těch, kterým vadí, že je premiérem podle soudu oprávněně evidovaný spolupracovník StB.

BABIŠOVO TVRZENÍ:

„Není pravda, že můj syn byl unesen. Je to jasné z dnešního prohlášení policie ČR, která to vyšetřovala. Takže celá tato kampaň má za cíl jenom vyvinout tlak na orgány činné v trestním řízení živé kauzy Čapí hnízdo. A k tomu to využívají opoziční politici, protože jaký by měli program, kdyby neměli Babiše. Kvůli tomu už zase svolávají mimořádnou schůzi. Kolikátou pak už kvůli Babišovi svolávají? Strany, které neměly žádný program, jenom antiBabiš. Nejvyšší státní zástupce dal pokyn k prověření celé kauzy vymyšlené novináři.“

FAKTA:

• Pětatřicetiletý premiérův syn reportérům řekl, že jeho otec chtěl, aby po vypuknutí celé aféry zmizel. Jak sám uvedl, skončil proti své vůli na okupovaném Krymu. Odtud se e-mailem obrátil o pomoc na policii s tím, že je obětí únosu.

• Policie případ odložila. Podle informací, které už před časem zveřejnila Sabina Slonková na Neovlivní.cz, vyšetřovatelům stačilo, že právníci doručili fotografii Andreje Babiše juniora s jeho matkou (miliardářovou první ženou), která byla pořízena v Bratislavě. Jako důkaz, že je fotka aktuální, drželi v ruce časopis s příslušným datem.

• „Policie přijatý podnět tehdy prověřovala, kdy dospěla k závěru, že se v dané věci o podezření z trestného činu nejedná,“ komentovala případ policejní mluvčí Andrea Zoulová.

• Jenže – jak nyní potvrdil sám premiérův syn – policisté případ uzavřeli, aniž jej k tomu vyslechli. „Nevypovídal jsem,“ přišlo z e-mailu Andreje Babiše juniora.

• Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman proto vydal pokyn k prověření informací o únosu premiérova syna.

BABIŠOVO TVRZENÍ:

„Orgány činné v trestním řízení mají veškeré informace o pobytu a zdravotním stavu mého syna. Advokáti tuto situaci řeší a nevznikají žádné obstrukce. Je to další pokus těchto lidí destabilizovat politickou situaci v České republice v situaci, kdy se nám daří a skutečně máme skvělé výsledky. A tentokrát pokus destabilizovat politickou situaci s odporným útokem na moje děti. To je všechno, co k tomu chci říct. Zítra máme vládu, určitě budu informovat kolegu Hamáčka z vlády a tu situaci probereme.”

FAKTA:

• Už loni v létě vydalo pražské vrchní státní zastupitelství zprávu, že se kdosi snaží hatit vyšetřování dotační kauzy Babišova luxusního konferenčního centra Čapího hnízdo.

• Zpráva vycházela z přezkumu, který zastupitelství provedlo v době, kdy se případ vyšetřoval „teprve“ rok a půl. Úřad zkoumal, jestli policie a státní zástupce, který na práci kriminalistů dohlíží, dělají, co mají. Verdikt zněl: Neshledali jsme v postupu policie a státního zástupce žádnou chybu.

• Co však naopak prověrka týmu Lenky Bradáčové odhalila, bylo zjištění, že vyšetřovaní lidé se snaží kauzu blokovat. „Lze zaznamenat procesní neochotu k součinnosti ze stran některých privátních subjektů, která zpomaluje postup řízení,” stojí v závěrečné zprávě.

• Pokud jde o veškeré informace o stavu Babišova syna, jde výhradně o zprostředkované informace, junior opakovaně potvrdil, že s policií vůbec nemluvil.

Reklama

Související témata:

Doporučované