Hlavní obsah

Musíme zpřísňovat, říká místopředseda ODS

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl místopředseda ODS Martin Kupka.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Babišova vláda podala demisi, covidová čísla rapidně rostou. Co s tím hodlá dělat vznikající vláda a kdy usednou do funkce noví ministři?

Hostem Ptám se já byl místopředseda a možný kandidát na ministra dopravy ODS Martin Kupka.

Zatímco premiér podal demisi dopisem do rukou prezidenta, podoba obsazení vlády Petra Fialy se prý stále finalizuje. Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátů se Starosty přitom už v pondělí podepsaly koaliční smlouvu včetně programu a včera už noví poslanci jmenovali vedení Sněmovny.

Její předsedkyní se stala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a v prvním kole tajné volby se místopředsedy stali Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Jan Skopeček (ODS), Věra Kovářová (STAN) a Jan Bartošek (KDU-ČSL). Pirátka Olga Richterová, na jejíž nominaci do čela dolní komory se koalice shodly, uspěla nakonec až v druhém kole, což rozvířilo spekulace, jestli bude budoucí vládní spojení dostatečně pevné.

„Tohle se v politice někdy děje a nechci tomu přisuzovat větší význam. Ve Sněmovně je celá řada nováčků a volba ve Sněmovně má jiná pravidla než volba v běžných volbách, proto to přineslo tenhle efekt,“ vysvětloval Kupka s tím, že výsledek byl způsoben osmi neplatnými hlasy v prvním kole volby.

Piráti budou přitom v průběhu víkendu hlasovat na celostátním fóru, zda se jejich poslanci budou na vládě podílet. Co by to pro budoucí kabinet znamenalo? „O takové variantě neuvažujeme. Ale kdyby to nastalo, tak by to znamenalo návrat k jednacímu stolu,“ řekl Kupka.

Podle něj jsou jinak představitelé pěti stran, které se mají na vládě podílet, už od příštího týdne připravení na další kroky v sestavení budoucího kabinetu. Ministerská jména ale definitivně oznámí až poté, co je možný budoucí premiér Petr Fiala představí prezidentovi.

Výzvou pro budoucí vládu ale není pouze fungování paktu pěti stran. Vláda zemi převezme v době, kdy se čísla nakažených koronavirem vrací na maxima a řeší se, jak dostat pandemii zpět pod kontrolu. I tím by se měl zabývat AntiCovid tým koalice Spolu, jehož je Kupka členem. AntiCovid tým se má navíc v pátek sejít na poradě s ministrem zdravotnictví – tedy ve stejný den, kdy Babišův kabinet možná oznámí tvrdší opatření.

A podle všeho se vláda možná nechá inspirovat postupem Rakouska, takže by se jako potvrzení bezinfekčnosti uznávalo pouze očkování nebo prodělaná nemoc covid-19. To znamená, že by se na kulturních či sportovních akcích či v restauracích neuznával výsledek testů na covid.

„Kloním se k tomu zajistit i PCR test. I to znamená významné zpřísnění ve chvíli, kdy testy neplatí pojišťovny a stát. Pro velkou část společnosti se tak omezuje možnost jak zajistit aktivity, na které jsou zvyklí,“ vysvětlil Kupka.

Podle něj přitom budoucí vládní koalice dlouhodobě upozorňuje, že je třeba adresně cílit ochranu na seniory a posílit trasování. Apeluje také na pravidelné testování na školách v zasažených regionech. „Nezbývá než zpřísňovat ta pravidla a podmínky pro to, aby se zároveň nemuselo znovu zavírat. Aby se společnost neocitla před lockdownem. Tomu chceme zabránit,“ dodal místopředseda ODS.

Je už jasno o ministerských postech a jaká je současná nálada v koalicích? Jaký má budoucí vláda recept na zkrocení epidemie?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Do restaurací a na akce jen s očkováním? Kloním se k tomu zajistit i PCR test, říká Kupka.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované