Hlavní obsah

Babiš vrací úder. Podal žalobu kvůli prošetřování jeho střetu zájmů

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Babiš nechce, aby úředníci v Černošicích znovu prošetřovali, zda nezákonně ovládá media. Tvrdí, že jednání úřadu je nezákonné.

Článek

Premiér Andrej Babiš podal žalobu kvůli prošetřování svého střetu zájmů. Vyplývá to z oznámení, které v sobotu zveřejnil úřad v Černošicích, jenž porušení zákona o střetu zájmů v případě českého premiéra rozhoduje. Průhonice, kde má Babiš trvalé bydliště, totiž spadají právě pod ně.

„Město Černošice obdrželo dne 2. července 2021 od Krajského soudu v Praze na základě žaloby Ing. Andreje Babiše na ochranu před nezákonným zásahem výzvu k vyjádření se k žalobě a poučení žalovaného o právech a povinnostech,“ stojí na stránkách města.

„Žalující Ing. Andrej Babiš podle žaloby považuje zahájení řízení na základě podnětu Transparency International – Česká republika, o. p. s. ze dne 20. ledna 2021 za nezákonné,“ pokračuje oznámení.

Městský úřad v Černošicích zahájil s premiérem Andrejem Babišem řízení o přestupku koncem letošního dubna právě na základě podání protikorupční organizace Transparency International. Ta se na Černošice obrátila kvůli podezření, zda premiér neoprávněně neovládá některá média. Premiérovi hrozí za porušení zákona o střetu zájmů pokuta od 5 do 250 tisíc korun.

Už předloni v srpnu úředníci v Černošicích dali Babišovi pokutu 200 tisíc. Premiér podal odvolání a Krajský úřad Středočeského kraje mu vyhověl. Několik měsíců poté pak řízení zastavil, protože se podle krajských úředníků nepodařilo prokázat, že by Andrej Babiš ve vztahu k médiím ve střetu zájmů byl.

Úředníci z Černošic tehdy dospěli k závěru, že Andrej Babiš sice vložil svoji společnost Agrofert do svěřenského fondu, ale navzdory tomu zůstal i nadále ovládající osobou ve společnostech Londa, Stanice O a Mafra. Ty provozují vysílání Rádia Impuls, televizní stanice Óčko nebo vydávají několik novinových titulů.

Své tehdejší rozhodnutí o pokutě pak postavili na konstrukci, že premiér může ovlivňovat lidi ve svěřenském fondu, a tím tak může mít zároveň vliv na chod společnosti Agrofert. Městský úřad v Černošicích to doložil třeba tím, že jedním z členů fondu je i Monika Babišová, premiérova manželka.

Středočeský kraj naopak uvedl, že chyběly důkazy o tom, že by Babiš jakkoliv oba své svěřenské fondy ovlivňoval. Vedoucí oddělení přestupků dokonce tehdy uvedl, že úředníci v Černošicích svým tvrzením – že Babiš skrze své lidi ve svěřenském fondu firmy nadále ovlivňuje – překročili hranici zákonného správního uvažování.

Vždy jsem dodržoval a dodržuji všechny právní předpisy.
Andrej Babiš

Premiér Babiš od počátku tvrdí, že ve střetu zájmů není. „Vždy jsem dodržoval a dodržuji všechny právní předpisy,“ uváděl v této souvislosti.

Že český premiér je podle evropského a českého práva ve střetu zájmů, konstatovala na jaře tohoto roku i Evropská komise.

Podle auditorů, kteří na její konečné zprávě pracovali, bylo zásadní, že Babiš jmenoval všechny činitele fondů a může je i odvolávat. Podle komise tak své svěřenské fondy ovládá a prostřednictvím jich pak tedy do nich vložené firmy.

Reklama

Doporučované